Hoe het brein echt werkt

Vijf opmerkelijke bevindingen uit verschillende onderzoeken naar onze psyche:
1. Hallucinaties zijn normaal en komen vaak voor
Hallucinaties zijn een soort dromen terwijl we wakker zijn. Deze hallucinaties komen vaker voor bij ‘normale’ mensen dan we misschien denken. Eén derde van de mensen stelt wel eens gehallucineerd te hebben. 20% van de mensen heeft maandelijks een hallucinatie. (Ohayon, 2000)
2. Het placebo-effect
Zodra je een aspirine hebt ingenomen lijkt je hoofdpijn soms al direct verdwenen te zijn. Dat kan eigenlijk niet, want pas na een kwartier gaat de pijnstiller werken. Dit is het placebo-effect: je wéét dat je een pil hebt ingenomen dus je voelt je direct beter. (Hrobjartsson et al., 2001)
3. Gehoorzaamheid aan autoriteit
De meesten van ons denken dat we onafhankelijk zijn. Als het erop aankomt blijken we echter heel gevoelig voor eisen van autoriteiten. Uit Stanley Milgram’s onderzoek bleek dat 63% van de deelnemers onder dwang van autoriteiten onschuldige mensen elektrische schokken bleven geven. Ook als deze mensen schreeuwden of helemaal stil vielen.
4. Brainstormen werkt niet
Uit onderzoek blijkt dat brainstormen niet werkt. Mensen worden lui als ze in groepjes werken, vergeten hun eigen ideeën als anderen aan het woord zijn en maken zich zorgen over wat anderen van hun ideeën vinden. Mensen zijn creatiever als ze alleen aan hun idee kunnen werken.
5. Het zijn de kleine dingen…
We denken dat de grote gebeurtenissen als trouwen of een kind krijgen het meest belangrijk zijn in ons leven. Dit is niet het geval. Juist de kleine dingen als lekker slapen, fijn werk en een goede relatie met vrienden maken ons blij. (Kamnet et al., 1981)

Bron(nen):   PSYBlog