Coca-Cola en Pepsi gelinkt aan kanker

Coca-Cola, Cola Light, Pepsi en Pepsi Light, vier van de best verkochte frisdranken ter wereld, blijken een chemische stof te bevatten die kanker veroorzaakt in laboratoriumdieren.

Dit blijkt uit een onderzoek gedaan door het ‘Center for Science in the Public Interest’ (CSPI). Volgens het CSPI vormt de hoeveelheid chemische stof genaamd 4-methylimidazole of 4-MI in de dranken een risico voor de volksgezondheid. De groep heeft daarom een petitie neergelegd bij de Amerikaanse ‘Food and drug Administration’ (FDA) voor een verplichte melding op de etiketten op frisdrankverpakkingen met de waarschuwing voor het risico op kanker.

De stof 4-MI is een bijproduct van het chemische proces dat frisdrankbedrijven gebruiken om dranken kunstmatig de bekende karamel kleur te geven. In 2009 werd 4-Mi in Californië al opgenomen op de lijst van kankerverwekkende stoffen.
De FDA voelt niets voor de waarschuwing op de etiketten en geeft aan dat er diepgaand recent onderzoek is geweest naar karamel-kleurstof en 4-MI en dat het veilig is.

Het is niet de eerste keer dat een onderzoek alarmbelletjes laat afgaan over de risico’s van frisdranken. De suikerhoudende dorstlessers zijn ook al gekoppeld aan de stijgende obesitas- en diabetescijfers.

Bron(nen):   Huffington Post