Mannen worden dommer als er een vrouw in de buurt is

Mannen worden soms letterlijk met stomheid geslagen als er een vrouw in de buurt is. Dat is tenminste wat een studie van de Radboud Universiteit Nijmegen ons wil doen geloven.

Aan het onderzoek namen 71 heteroseksuele mannen en vrouwen deel. De deelnemers kregen een cognitieve taak voorgelegd en er werd gezegd dat iemand van hetzelfde of van het andere geslacht hun prestaties kon zien. Mannen gingen slechter presteren op de cognitieve taak als ze dachten dat een vrouw hen kon zien. Bij vrouwen maakte dat geen verschil.

De resultaten komen overeen met die van eerdere studies waaruit blijkt dat mannen cognitieve beperkingen ervaren na een interactie met een vrouw. In dit onderzoek was er echter niet eens contact met een vrouw en wisten ze dus ook niet of het een knap, jong ding was of een dame op leeftijd die hen gadesloeg.

Waarom dat zo is, is nog niet duidelijk. Denken mannen bij het horen van het woord vrouw nog maar aan één ding en worden hun andere grijze cellen op non-actief gezet? Of voelen ze de constante druk om indruk te maken op vrouwen en raken ze daardoor van de wijs? Wie zal het zeggen? Vrouwen kunnen er in ieder geval hun voordeel mee doen.

Bron(nen):   Globe and Mail