Fietsen is niet goed voor het seksueel functioneren van de vrouw

Wetenschap
dinsdag, 03 april 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Dat mannen die vaak op een fietszadel zitten erectiestoornissen kunnen krijgen was al bekend, maar volgens een nieuw onderzoek kan het ook een gevaar betekenen voor de seksuele gezondheid van vrouwen.
Vrouwen die veel fietsen of aan spinning doen kennen waarschijnlijk al het verdoofde gevoel dat dit geeft. Zadels zijn meestal zo ontworpen dat het lichaamsgewicht rust op de voorkant van het zadel en zo kunnen zenuwen en bloedvaten bekneld raken.
Onderzoekers van de Yale Uiversity stelden in 2006 al vast dat vrouwelijke fietsers minder gevoel hadden in hun genitale zone dan vrouwelijke hardlopers. In de meest recente studie probeerden ze te achterhalen of er specifieke factoren zijn die van invloed zijn op de pijn en gevoelloosheid onder vrouwen die regelmatig fietsten.
De vrouwen brachten hun eigen fiets mee naar het lab. De onderzoekers monteerden de fietsen op een stilstaande machine en de vrouwen konden hun zadel en stuur instellen zoals ze dat wilden. Als de vrouwen trapten, rapporteerden zij of ze pijn, een verdoofd gevoel of tintelingen voelden als gevolg van het zitten op het zadel. Daarnaast werd ook een apparaat gebruikt om het gevoel in de bekkenbodem te meten.
De positie van het stuur bleek het belangrijkste. Als het stuur lager ingesteld was dan het zadel gaf dat meer druk op het perineum (het gebied tussen vagina en anus dat rijk is aan zenuwuiteinden) en hadden de vrouwen minder gevoel in hun bekkenbodem.
Kortom, haal je omafiets maar weer van stal, zet er een dameszadel op en je hebt geen centje pijn.