Witte rijst eten verhoogt kans op diabetes

Als je vaak witte rijst eet, heb je meer kans om diabetes type 2 (90% van alle gevallen van diabetes) te krijgen. Dat is gebleken uit een meta-analyse van 7 studies onder Westerse (Amerikaanse en Australische) en Aziatische (Chinese en Japanse) mensen. In totaal werden gegevens geanalyseeerd van meer dan 350.000 mensen, die aan het begin van het onderzoek geen diabetes hadden en 4 tot 22 jaar gevolgd werden. In die tijd kregen dus een aantal mensen diabetes en werd nagegaan waarmee dat verband hield.

Zoals te verwachten was, aten de Aziaten veel vaker rijst (3 tot 4 keer per dag) dan de Westerlingen (1 tot 2 keer per week). Het verband tussen witte rijst eten en diabetes was ook het sterkst bij de Aziaten. In de totale onderzoeksgroep nam na iedere maaltijd met witte rijst het risico om diabetes type 2 te krijgen met 1.11 toe. Dat wil niet zeggen dat rijst eten dé oorzaak is van diabetes, maar bovenop andere risicofactoren, zoals erfelijkheid, overgewicht, enz. komt.

Bron(nen):   BMJ  Diabetes risicotest