Appendicitis? Opereren of niet?

Wetenschap
maandag, 09 april 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In de traditionele visie is wegsnijden de enige definitieve oplossing voor een ontstoken blindedarm. Tot nog toe wordt namelijk aangenomen dat een niet-geperforeerde appendix die niet behandeld wordt uiteindelijk zal barsten. Dat kan ervoor zorgen dat er infectieus materiaal in de buikholte komt en een omvangrijke ontsteking kan veroorzaken. Dat is een gevaarlijke, mogelijk fatale ontwikkeling.
Maar de stelling dat een niet-geperforeerde niet-behandelde appendix uiteindelijk altijd zal barsten, werd nooit bewezen. Ze werd al in 1904 naar voren geschoven en sindsdien voor waar aangenomen. Omdat de behandeling ogenschijnlijk zo eenvoudig en veilig was, had ook niemand veel interesse voor meer diepgravende studies van deze aandoening.
Een overzichtsstudie in het British Medical Journal toont aan dat een initiële behandeling met antibiotica om de ontsteking te laten 'afkoelen' veiliger is dan het systematisch onmiddellijk verwijderen van de appendix. Met dit verschil dat de appendix in de studies na de antibioticabehandeling vaak niet meer verwijderd werd.
Artsen die de klassieke benadering volgen, kanten zich tegen het laten zitten van de genezen appendix met het argument dat hij toch opnieuw zal ontsteken. Niet dus, volgens de nieuwe studie: 80% van de mensen is definitief genezen met alleen maar antibiotica. Slechts 20% ontwikkelt een nieuwe ontsteking en bij 80% van hen was dit een ongecompliceerde ontsteking. Kortom, 4 op 100 mensen ontwikkelen na een antibioticabehandeling nog een gecompliceerde appendicitis. Alleen behandelen met antibiotica is dus een vrij veilige optie, besluiten de onderzoekers.
Als tegenargument opperen chirurgen dat de wegname van een ontstoken appendix een vrij kleine en erg veilige ingreep is. Dat kan best zo zijn, maar elke chirurgische ingreep houdt nu eenmaal risico’s in van de verdoving, het per ongeluk doorboren van de darm (wat niet altijd opgemerkt wordt) enzovoort. Kortom, geen van beide opties is 100% veilig en dus is het uitzoeken welke keuze de beste is.
Bron(nen): Knack