LOFAR-telescoop in Drenthe gaat op zoek naar buitenaards leven

In Drenthe is dit weekend een niewe LOFAR-telescoop opgesteld die vooral gevoelig is voor laagfrequente radiostraling, waarmee binnen een afstand van ongeveer 15 lichtjaar naar intelligent buitenaards leven kan worden gezocht. Volgens onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen biedt de telescoop nieuwe kansen omdat niet eerder op deze golflengte naar leven is gezocht en LOFAR qua gevoeligheid niet onder doet voor andere radiotelescopen. Sinds 1961 wordt er door sterrekundigen naar buitenaardse boodschappen gezocht. Zonder succes, waardoor SETI-programma's (Search for Extra Terrestial Intelligence) vaak onder vuur zijn komen te liggen omdat het zonde van het geld zou zijn. Bijna alle zoekacties zijn door middel van privé-financieringen tot stand gekomen. LOFAR kost ongeveer 1,5 ton. Het zou de onderzoekers verbazen als er in de komende 50 jaar niets gevonden wordt. "Dat zou betekenen dat buitenaardse beschavingen heel zeldzaam zijn, óf een relatief korte levensduur hebben, óf niet geïnteresseerd zijn in interstellaire communicatie."

Bron(nen):   De Volkskrant      

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Totaal zinloos, het universum is zo groot en leeg dat we toch nooit contact met buitenaards leven kunnen leggen.

  • harrr

   Het gaat ook niet om contact, Het zou al geweldig zijn dat we *weten* dat we niet alleen zijn.
   En dus eindelijk religie opgedoekt kan worden.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Lachwekkend, alsof religie valt of staat met buitenaards leven.

    (in antwoord op harrr)
  • Heldoppantoffels

   Lachwekkend, alsof jij iets weet over hoe ‘leeg’ dit universum zou zijn

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Ik heb een jaar lucht- en ruimtevaart gestudeerd in Delft en ben nog steeds bovenmatig geïnteresseerd in kosmologie. Wat is jouw hoogst genoten opleiding, Pantoffelheld? 😉

    (in antwoord op Heldoppantoffels)
    • Heldoppantoffels

     Hahaha dan zat je zeker aan je kleine pikkie te rommelen toen men het had over het aantal sterren en planeten alleen al in dit leuke melkwegstelsel.

     Niet dat opleiding er iets toe doet Burgertje, mijn opleiding is Hbo Mer en later nog wat aan Veranderingsmanagement gedaan. Dit komt in mijn werk erg goed van pas, namelijk het aansturen van een behoorlijke groep professionals binnen een middelgrote organisatie.

     Anyway ook in mijn werk selecteer ik mensen niet op iets zoals opleiding, omdat dit van minder belang is dan karakter.

     Even uit nieuwsgierigheid, hoe komt het dat jij (blijkbaar) zoveel waarde hecht aan opleiding en vervolgens zelf en passant meldt dat je een jaar een studie luchten ruimtevaart volgde? Je maakt het een beetje belachelijk namelijk, iedereen met VWO en het juiste vakenpakket kan daar een jaar die studie volgen zonder er ook maar iets van te snappen.

     Verder hoopte ik dat je mijn zin in mijn eerdere reactie “Lachwekkend, alsof jij iets weet over hoe ‘leeg’ dit universum zou zijn” juist zou oppakken, helaas niet. Jij reageerde namelijk ook zo ongeveer op dezelfde wijze op de reactie van Harr hieronder.
     Misschien ben je nog erg jong, dat zou bij mij je vooringenomen en ridiculiserende reacties volledig begrijpelijk/vergefelijk maken. Ik was ooit namelijk een vooringenomen snotneus en dacht de wijsheid overal over in pacht te hebben, sloeg de plank dus ook regelmatig mis…net zoals ‘iemand’ die hier ook wel eens reageert. En ook dat overkomt mij nog wel eens op een zwakker moment.
     Doe er mee wat je wilt, je bent vast een pientere en aardige vent in het dagelijkse leven. Je hebt in ieder geval interesse in wat er in de wereld plaats heeft en dat is al een behoorlijk pluspunt, zeker vandaag de dag. 😉
     Misschien kun je het zo nu en dan opbrengen om een ander te vergeven voor het feit dat iemand het in zijn hoofd haalt om er een andere mening op na te houden dan jij. En dan helpt het als je een tikkeltje minder stellig bent en misschien zelfs wel iets aardiger.
     Vriendelijks,
     Pantoffelheld of wat je er van wil maken

     (in antwoord op Burgermans)
    • Heldoppantoffels

     Ps. ik begon een beetje zuur aan onderstaande verhaal en dat had ook iets beter gemogen.. 😛

     (in antwoord op Burgermans)
 2. Windows 8

  ““Dat zou betekenen dat buitenaardse beschavingen heel zeldzaam zijn” Dat zijn ze ook en tegelijk is het heelal zo groot dat het idee er binnen 15 lj een te kunnen vinden simpelweg belachelijk is. Laat staan een in ongeveer hetzelfde stadia van ontwikkeling

 3. Windows 8

  “In Drenthe is dit weekend een niewe LOFAR-telescoop opgesteld”
  Nee Maroesje, helemaal niet. En staat ook niet in je bron !!!

  “LOFAR was officially opened on 12 June 2010 by Queen Beatrix of the Netherlands.[9] Regular observations started in December 2012.

 4. vandehoedenderand

  Waarschijnlijk is het universum inderdaad veel te groot en te leeg om ooit contact te kunnen leggen met buitenaardse beschavingen.
  http://news.discovery.com/space/alien-life-exoplanets/aliens-may-be-out-there-but-too-distant-for-contact-141002.htm

  Ik ben er zelf van overtuigd dat er buitenaards leven is overigens. Óók intelligente levensvormen. Maar over het geheel genomen blijft dat natuurlijk een zeldzaamheid. De kans dat je daar ooit contact mee krijgt is bizar klein, zo niet gewoon verwaarloosbaar.

  Neemt dat niet weg dat als je helemaal niet zoekt, je überhaupt nooit iets zult vinden. De wetenschap krijgt al bijzonder weinig uit de belastingpot, maar SETI wordt blijkbaar grotendeels privaat gefinancierd. En daarnaast bestaat er ook zoiets als ‘curiosity-driven research’ of ‘blue-sky research’, waarbij de reële opbrengsten voor de samenleving niet meteen duidelijk hoeven te zijn.
  http://www.ed.ac.uk/news/2013/nobel-081013

  Met een beetje fantasie zou je bovenstaand onderzoek daar ook onder kunnen scharen. Zeker wat de nieuwsgierigheid betreft. Ik ben groot voorstander van dit soort onderzoeken, maar om eerlijk te zijn denk ik dat de kans groter is bewijs voor buitenaards leven in ons eigen zonnestelsel te vinden.

 5. Heldoppantoffels

  Leuk dat men dit doet, er zijn veel mensen die wel beter weten. Regelmatig worden UFO’s gezien door betrouwbare getuigen, piloten, hooggeplaatste militairen.
  Het contact is al gemaakt, al weet 99,9% van de mensheid dit natuurlijk niet (officieel)

  • Burgermans

   Waarom sta ik weer niet van te kijken dat u in vliegende schotels en ruimtemannetjes gelooft?

   (in antwoord op Heldoppantoffels)
   • Heldoppantoffels

    Tja ik begrijp je scepsis, als ik nog nooit iets ‘vreemds’ had zien vliegen dan zou ik misschien ook nog zo reageren op dit onderwerp. Ik heb een aantal keren iets zien vliegen (nuchter/zonder drugs) dat niet zou moeten bestaan volgens de officiële lezing.
    Hieronder puur mijn ervaring en dus ook uitsluitend mijn perspectief:
    Voor wat het waard is, de mooiste ervaring was een grote vliegende schijf. Het was laat in de avond (nacht) te Krommenie en ik woonde toen in een appartement op de bovenste verdieping. Vanuit het appartement had ik een uitstekend zicht op de hemel. Plotseling vloog er heel duidelijk een schijf over die mij de omvang leek te hebben van een stuk of 4 boeings. Om het apparaat heen leek een soort veld/aura te zijn. Aan de onderkant draaiden ringen de ene linksom, de ander rechts om en zo een stuk of 5/6 ringen.
    Het voorwerp vloog ongeveer van Z-O naar N-W.

    Uiteraard vinden heel veel mensen dit een belachelijk verhaal, maar stel je eens voor dat je dit zelf echt met eigen ogen hebt gezien. Zou jij je mond houden? Ik dus niet en neem de reacties en vreemde blikken voor lief.

    Tenslotte kan ik niet bevestigen of ontkennen dat het voorwerp buitenaards was, want ook ik ben niet op de hoogte van eventuele geheime projecten. Het was in ieder geval een erg gave ervaring.

    (in antwoord op Burgermans)

Reacties niet toegestaan