Kakkerlakken: daar kunnen we nog wat van leren

Wetenschap
woensdag, 02 mei 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het zijn niet de meest geliefde huisgenoten. Ze verstoppen zich in donkere hoeken en kieren van onze huizen en vooral in vermoedelijk vieze hotels en restaurants. Daarom zien we ze als ongedierte, als een plaag, die uitgeroeid moet worden. Maar kakkerlakken zijn veel ontwikkelder en socialer dan we tot nu toe dachten, zo blijkt uit onderzoek
In 2007 ontdekten wetenschappers al dat termieten en kakkerlakken nauw aan elkaar verwant zijn. In feite behoren de termieten tot de familie van de kakkerlakken en zijn de kakkerlakken net zulke sociale beestjes als de termieten. Ze leven samen met verschillende generaties van hun familie en weten de leden van hun eigen familie feilloos te herkennen. Ze houden er niet van om alleen te zijn en lijden daar ernstig onder. Ze kunnen er o.a. groeistoornissen aan over houden.
Ze vormen hechte egalitaire samenlevingen op basis van sociale structuren en regels. Gemeenschappen van kakkerlakken zijn zelfs in staat om collectieve beslissingen te nemen die het gemeenschappelijk belang dienen. Het onderzoek biedt meer inzicht in het ontstaan van complexe samenlevingsvormen, waaronder de onze.
Bron(nen): BBC News