Ook sporen van evolutie in de moderne samenleving

Wetenschap
woensdag, 02 mei 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Darwins “origin of species” stelt dat natuurlijke selectie het belangrijkste mechanisme is voor het ontstaan van verschillende soorten en dat veranderingen in het milieu ervoor zorgen dat die soorten geleidelijk aan veranderen. De belangrijkste misvatting over deze theorie is dat dit proces ten einde kwam met de komst van de agrarische revolutie en monogamie. De evolutie zet zich namelijk nog steeds voort. Weliswaar langzamer en op verschillende manieren, maar onderzoekers kunnen de veranderingen wel degelijk aantonen.
De universiteit van Scheffield hield een onderzoek onder de Finse bevolking die geboren is tussen 1760 en 1849. Na het meten van de overlevingskansen tot volwassenheid, toegang tot voortplanting, succes van voortplanting en vruchtbaarheid, bleek dat het succes van deze factoren niet afhankelijk was van economische status.
Een voorbeeld hiervan is de evolutie op het gebied van de stofwisseling. Daar waar 99% van Ierland lactose intolerant is, heeft maar 5% in Oost Azië hetzelfde probleem. Dit voorbeeld vertelt veel over het verloop van de evolutie in verschillende gebieden. Een ander voorbeeld is de manier waarop genen worden doorgegeven: vroeger was niet iedereen in staat om zijn genen door te geven, omdat de overlevingskansen tot volwassenheid niet zo hoog waren als nu het geval is. Vroeger had het nageslacht een kans van 33% om volwassenheid te bereiken, nu wordt men makkelijk ouder dan 21. Tegenwoordig maken sommige mensen ook bewust de keuze om zich niet voort te planten.
Stephen Stearns, die een onderzoek startte in Massachusetts heeft nu een heel ander beeld van de evolutie dan voorheen. Hem valt een toename in gewicht en een afname in lengte op. Technologie heeft de invloed van natuurlijke selectie teruggedrongen op het gebied van ziekte en landbouw. Hij denkt dat de kracht van evolutie net zoveel invloed heeft als de veranderingen die wij zelf aanbrengen in de omgeving en de cultuur.
Bron(nen): BBC Bron foto