Na een stroomstootje ben je beter in wiskunde

Wetenschap
zaterdag, 12 mei 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Na een lichte stroomstoot, kun je ineens beter rekenen! Wetenschappers uit Oxford hebben aangetoond dat ze de wiskundecompetentie van een persoon voor zes maanden kunnen vergroten.
Het is nauwelijks sterk genoeg om een gloeilamp te laten branden, maar na het toebrengen van een zeer milde stroomstoot aan het brein, kan er bij de persoon een lichtje gaan branden.
Dit onderzoek kan de 20% van de bevolking helpen die rekenproblemen hebben en kan waarschijnlijk studenten ook bij andere vakken helpen. De hoeveelheid elektriciteit is zo laag dat de meeste patiënten het niet eens voelen, en aanvankelijk werd gedacht dat het te weinig was om effect te sorteren.
‘Ik raad niet aan dat mensen zichzelf maar gaan elektrocuteren,’ zegt onderzoeker Roi Cohen Kadosh, ‘maar we zijn extreem enthousiast over de mogelijkheden van deze ontdekking.’ Het kan helpen om sneller te herstellen van een beroerte of helpen pijn te bestrijden. ‘Al ga je er beter van rekenen, een stroomstoot maakt je natuurlijk geen Albert Einstein,’ stelt Kadosh.