De 5 meest schandelijke wetenschappelijke experimenten

De wetenschap heeft veel vooruitgang geboekt, maar haar geschiedenis telt ook een aantal afschuwelijke, beschamende en huiveringwekkende experimenten.


 1. De lobotomie
  In 1949 won de Portugese neuroloog Egas Moniz een Nobelprijs voor de uitvinding van de lobotomie, een behandeling voor psychiatrische stoornissen. Er werden gaatjes geboord in de schedel en met scherpe instrumenten werd vervolgens weefsel van de frontale kwabben vernietigd. In de jaren '50 begon Walter Freeman jr. lobotomieën aan de lopende band uit te voeren. Hij verplaatste zich van ziekenhuis naar ziekenhuis met zijn 'Lobotomobile', en voerde soms wel 25 lobotomieën per dag uit. Hoewel veel patiënten het loodje legden of na de ingreep het activiteitenniveau van een kamerplant hadden, ging Freedman tot in 1967 door met zijn praktijken. Al met al heeft hij ongeveer 5000 lobotomieën verricht.
 2. Thermonucleaire waterstofbom Castle Bravo
  In maart 1954 testte de VS een thermonucleaire bom op de Bikini-atol in de Stille Oceaan. De bom bleek, tot grote verrassing van de wetenschappers, 1.000 keer krachtiger te zijn dan de bommen die in 1945 Hiroshima en Nagasiki verwoestten. De radioactiviteit die vrijkwam bij de explosie verspreidde zich over de hele aarde. Bewoners van eilanden in de verre omgeving raakten radioactief besmet en stierven.
 3. Amerikaanse syfilistesten in Guatemala
  Van 1946 tot 1948 infecteerden Amerikaanse artsen opzettelijk 1.300 psychiatrische patiënten, gevangenen, prostituees en soldaten in Guatemala met syfilis en andere soa's. Er werd een sneetje in hun huid gemaakt waar de de bacteriën werden ingewreven of ze werden rechtstreeks in het ruggenmerg gesoten. Sommige patiënten kregen penicilline om de effectiviteit van het antibioticum te testen, maar vele anderen werden niet behandeld.
 4. Van homo naar hetero met herseninplantaat
  Psychiater Robert Heath boorde in 1972 een gat in de schedel van een homoseksuele patiënt en bracht een elektrode in het gedeelte van de hersenen dat geassocieerd wordt met genot. Zo kon de patiënt deze zone stimuleren door op een knopje te drukken, bv. bij het bekijken van een heteroseksuele pornofilm. Dankzij het knopje kon hij zelfs een orgasme krijgen tijdens een seksueel contact met een vrouwelijke prostitué.
 5. Psychofarmaca voor kinderen
  In de afgelopen 20 jaar zijn enorm veel psychofarmaca voorgeschreven bij kinderen (vanaf 2 jaar!): gaande van ritalin en antidepressiva tot lithium en antipsychotica. En dat zonder dat bekend was wat het preciese effect of de gevolgen op lange termijn kunnen zijn. Van antidepressiva weten we inmiddels dat ze bij jongeren de kans op suïcide vergroten. Van antipsychotica wordt verondersteld dat ze de ontwikkeling van de hersenen negatief beïnvloeden.

foto: bleu-electric.blogspot.com

Bron(nen):   Scientific American