Regelmatig eten een stuk gezonder

Wetenschap
zaterdag, 19 mei 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Amerikaanse onderzoekers zijn erachter gekomen dat een regelmatig eetpatroon beter is dan op onregelmatige tijden eten. Van eten op onregelmatige tijden zou je dikker worden. Bij mensen die een regelmatig eetpatroon hebben, maakt het zelfs niet uit wat ze eten. Slecht nieuws dus voor studenten, verpleegkundigen en nachtwakers die vaak onregelmatig eten.
Tijdens het onderzoek kregen muizen een vet dieet voorgeschoteld. Een deel van de muizen kreeg op vaste tijden te eten, de rest van de muizen mocht zelf bepalen wanneer ze aten. Opvallend hierbij was dat beide groepen ongeveer evenveel aten. De muizen die de mogelijkheid hadden om meer te eten maakten hier dus geen gebruik van. Aan het einde van de periode bleek dat de onregelmatig etende muizen een stuk dikker waren dan de regelmatig etende groep muizen. Voor muizen is het dus zo dat regelmatig eten gezonder is, maar is dit ook zo voor mensen?
Voedingsdeskundige Astrid Smeets denkt van wel. Zo is al langer bekend dat ’s nachts eten ongezond is, omdat de energie die je op dat moment binnen krijgt niet meer verbruikt wordt. Daarnaast zorgt onregelmatig eten er ook voor dat je lichaam nooit in een vast ritme komt, waardoor het nooit leert om voedsel dat binnen komt optimaal te verwerken.
Bron(nen): Noorderlicht