De Oerkoeien waar alle koeien van afstammen

Wetenschap
maandag, 21 mei 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Alle koeien stammen waarschijnlijk af van slechts 80 dieren die ongeveer 10.500 jaar geleden leefden. Wetenschappers slaagden erin DNA te isoleren uit beenderen van koeien die gevonden werden op een archeologische site in Iran. En dat is bijzonder, want DNA blijft minder goed bewaard in warme omstandigheden dan in koude. Er moest ook zorgvuldig over gewaakt worden dat het historische DNA niet besmet was met dat van minder oude koeien.
Het oude-koeien-DNA werd vervolgens vergeleken met dat van de huidige koeien uit de hele wereld. De resultaten suggereren dat niet meer dan 80 dieren aan de basis zouden liggen van alle koeien die er nu zijn. Een kleine oermoederkudde uit het Midden-Oosten dus.
Meestal wordt aangenomen dat domesticatie van dieren een proces is dat op verschillende plaatsen tegelijk plaatsvond, maar mogelijk ligt het in het geval van koeien wat anders. Om te beginnen was het minder gemakkelijk koeien mee te nemen op zwerftochten dan, bijvoorbeeld, geiten of honden. Voorts waren de oerossen waar onze koeien van afstammen indrukwekkende beesten, die ongetwijfeld niet gemakkelijk tam te maken waren.
Bron(nen): Knack