Het sprookje van de 2 hersenhelften

Het is een sprookje dat de ene mens meer in zijn linker hersenhelft leeft en de ander in de rechter. Al jarenlang doet het verhaal de ronde dat de een links georiënteerd is en dus creatief is, vindingrijk en springerig en de ander rechts georiënteerd en daarom beter in wiskunde en organiseren. Johan Cruyff is een van de mensen die zichzelf daarmee verklaart. En hij is niet de enige. Maar helaas. In een Australische studie is gekeken naar 1000 mensen en naar 1000 hersenscans en daarin valt niets te bespeuren van oriëntatie op de ene of de andere hersenhelft. Psychiaters hebben ook nooit erg geloofd dat het waar was. Maar in de populaire pers deed het verhaal van de twee hersenhelften volop de ronde. Ten onrechte is nu gebleken.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  “Psychiaters hebben het ook nooit erg gelooft” Gelooft, Echt?

 2. Hans H

  Kenmerkend dat veel van de reaguurders op dit forum zich helemaal niet op willekeurig welke hersenhelft oriënteren, maar slechts racistisch en kwaadaardig gelul voortbrengen als bewijs van hun hersenloosheid. Kort onderzoek heeft uitgewezen dat bij de betreffende mensensoort nml geen hersens aanwezig blijken te zijn, maar slechts zaagsel of zure stront.
  De bewijzen daarvan zijn dagelijks te zien op dit forum, ihbz wanneer het onderwerp immigranten, en dan mn moslims, of zoals de laatste maanden in de mode, Surinamers/Antillianen die bezwaar maken tegen een zwarte Zwarte Piet .

 3. guus schilder

  Is het waar dat er bijv. in de linker hersenhelft een taalcentrum zit? Wernickes area, bijvoorbeeld. Als dat er zit, en als je weet dat veel van het bewustzijn van mensen in de westerse cultuur gekoppeld is aan taalgebruik, dan is daarmee de dominantie van in dit geval de linkerhersenhelft al bevestigd.

Reacties niet toegestaan