Zwart gat schiet met enorme vaart de ruimte in

Astronomen van het Smithsonian Center for Astrophysics vermoeden dat bij een melkwegstelsel, op vier miljard lichtjaren van ons vandaan, een gigantisch zwart gat met enorme vaart de ruimte in wordt geslingerd. Uit waarnemingen met de Chandra-satelliet van NASA blijkt dat dit waarschijnlijk het gevolg is van de zwaartekrachtgolven die zijn ontstaan bij de botsing en fusie van twee reusachtige zwarte gaten.
De astronomen hadden aanvankelijk met behulp van de Hubble-ruimtetelescoop twee compacte lichtbronnen ontdekt in het systeem CID-42, in het midden van het melkwegstelsel. Vervolgens bleek uit de analyse van aanvullende gegevens van twee telescopen op aarde dat de lichtbronnen zich met grote snelheid van elkaar verwijderden. Toen ze de camera van de Chandra-satelliet precies op het systeem richtten, zagen de astronomen dat één van de twee lichtbronnen ook veel röntgenstraling uitzond. Dit kan worden veroorzaakt door de enorme verhitting van materiaal rondom een groot zwart gat.
Hoewel het waarschijnlijk niet vaak voorkomt dat een zwart gat door zwaartekrachtgolven uit de kern van een melkwegstelsel wordt gestoten, kunnen er volgens astronomen niettemin veel reusachtige zwarte gaten in de lege ruimte tussen de melkwegstelsels rondzwerven. “Wij kunnen deze zwarte gaten niet zien, omdat ze al het gas om zich heen hebben opgeslorpt toen ze hun melkwegstelsel verlieten,” aldus een van de astronomen.

Bron(nen):   NASA