‘Vooral moeders stimuleren sekseverschil bij hun kinderen’

Als moeders tegen hun jonge dochters praten, spreken ze meer over emoties en gebruiken ze meer woorden die emoties uitdrukken dan als ze tegen hun zoontjes praten. Moeder hanteren ook emotioneler taalgebruik dan vaders. Onbewust onderstrepen ze daarmee de stereotype sekseverschillen. Dit blijkt uit een nieuwe studie door de universiteit van Surrey. Voor het onderzoek werden 65 Spaanse moeders en vaders gevraagd met hun tot 6 jaar oude kinderen te praten. Hun taalgebruik werd nauwgezet geanalyseerd. Vooral moeders die met hun 4 jaar oude dochtertjes praatten, gebruikten de meeste woorden die gevoelens uitdrukten zoals 'blij', 'verdrietig' en 'bezorgd'. De onderzoekers keken daarna naar het taalgebruik van de kinderen. De 6-jarige dochters bleken vaker dit soort woorden te gebruiken als ze met hun ouders praatten dan jongetjes van welke leeftijd dan ook. "Denk eens aan de emotioneelste persoon die je kent," zegt onderzoekster Dr Harriet Tenenbaum. "Tien tegen een dat het een vrouw is. Dat komt door ons stereotypebeeld. Meisjes worden al vroeg socialer gemaakt dan jongetjes door hoe we tegen ze praten." Voor jongetjes is deze uitkomst misschien niet zo goed. Het socialiseren van jongetjes zonder het uitdrukken van gevoelens heeft wellicht een negatieve impact op hun ontwikkeling en hun succes. "Hoe opgroeiende jongeren zich uitdrukken is gerelateerd aan hun mentale gezondheid, populariteit en hun schoolprestaties. Het zou beter zijn als ouders jongens en meisjes op dezelfde manier behandelen," volgens Tenenbaum. Daarbij kan het ook andersom slecht uitpakken; Vrouwen die zich op het werk kwetsbaar tonen door gevoelens te bespreken, worden al snel als onprofessioneel of zwak gezien, terwijl vrouwelijke leiders juist bekritiseerd worden als ze emoties tonen. Tenenbaum: "In de VS is gebleken dat ouders 3 keer eerder over wetenschap beginnen tegen jongetjes dan tegen meisjes. En uit dit onderzoek blijkt dat ouders dochters anders behandelen dan zonen. Samen maakt het dat, hoewel ouders het zelf ontkennen, kinderen al op zeer jonge leeftijd meekrijgen wat hun traditionele rol dient te zijn."  

Bron(nen):   Huffington Post      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Waar moet het heen met de wereld nu blijkt dat zwarten de grootste racisten en vrouwen de grootste seksisten zijn?

 2. marianne martens

  De eerste dappere vaders, die met hun kind in de wandelwagen wandelden of op de buik droegen, werden wat bijzonder aangekeken. Vrouwen die vuilnisbakken buiten zetten eveneens, vrouwen die een spijker in de muur sloegen ook Beide echtgenoten zijn wel en niet naar elkaar toegegroeid. Vooroordelen zijn nauwelijks te slechten. Het feit dat de vrouw, van hoog naar laag visa versa, nog steeds tientallen %%%%%%%% minder salaris krijgt zegt genoeg. Het is flauw om op te schrijven, het aantal onderzochte ouders is miniem. het onderzoek zou misschien een paper kunnen worden genoemd. Ziet u heden teade nog vrouwen de vuilnisbak wegzetten of mannen met de wandelwagen? Tijd voor een revolutie ? voor vrouw en man?

 3. AAFJE

  Voor degene die het hele onderzoeksresultaat wilt lezen (gepubliceerd in september 2013 – vorig jaar dus) zie hier de link: http://journal.frontiersin.org/Journal/10.3389/fpsyg.2013.00670/full

  • Apekool

   Thx! Het gaat dus om een klein onderzoek onder “63 Spanish mothers and father” – in de Spaanse macho-cultuur dus.

   “Less than 20% of the mothers worked fulltime outside the home in this
   sample with many stay-at-home mothers. In contrast, the fathers tended to work long hours and many reported working more than 50 h a week. Thus, how much time fathers typically spent with children is unknown and may be one of the reasons why their influence was smaller.”

   (in antwoord op AAFJE)
 4. Templein

  Daar gaan we weer. De moeders zij altijd de klos. En wat deden de vaders? Dan gaat het ineens over ouders.
  Lekker objectief allemaal.
  Wat was eigenlijk de bedoeling van het onderzoek?

Reacties niet toegestaan