‘Kinderen worden te veel gepamperd en beschermd’

Neurowetenschapster Sarah-Jayne Blakemore van de University College in Londen, gespecialiseerd in het tienerbrein, maakt zich zorgen over de opvoedstijl die ouders vandaag de dag hanteren. Volgens Blakemore creëren ouders die hun kinderen ervan weerhouden zelfstandig te worden een generatie mensen die niet met tegenslag kan omgaan. Blakemore stelt dat ouders hun kinderen de laatste 20 jaar enorm pamperen en (over)beschermen. Hierdoor heeft hun kroost als tiener en volwassene onvoldoende gereedschap om met fouten om te gaan. Kinderen moeten juist risico's leren nemen en leren van hun fouten en mislukkingen. Door ze kort te houden, worden kinderen niet zelfstandig. Zelf groeide Blakemore op in de jaren '70 en '80. Toen was het nemen van risico een belangrijk element in de ontwikkeling van tieners. Zo start zelfstandigheid. Blakemore: "Na de puberteit moeten jongvolwassenen onafhankelijk worden, erop uit trekken met leeftijdsgenoten en alles ontdekken. Maar kinderen hebben tegenwoordig bijna les nodig in het nemen van risico's om te weten te komen hoe ze ermee om moeten gaan als iets verkeerd loopt. Want als ze plots zelfstandig moeten zijn zonder oefening, weten ze niet hoe ze hun zelfstandigheid in praktijk moeten brengen." De neurowetenschapster onderstreept dat kinderen natuurlijk wel op gevaren moeten worden gewezen.      

Bron(nen):   Daily Mail      

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Daniel

  Tja, het is vaker gezegd, o.a. de Britse apologeet C. S. Lewis heeft hierop gewezen. In ”De grote scheiding” beschrijft hij het leven in de hel als een leven waarin ieder mens onmiddellijk krijgt wat hij wenst. In ”De afschaffing van de mens” laat hij op indrukwekkende wijze zien hoe een leven zonder de wet en de waarheid onontkoombaar leidt tot verlies van de essentie van het mens-zijn.

  Kortom het ontbreekt ook Nederlandse kinderen aan niets, behalve tegenslag.
  Een mens wordt sterker door tegenslag, tegenwind, tegenvallers, teleurstelling…..als daar tegen moet vechten wordt je sterker.

  • JerushaG

   Nou, meneer Daniel, ik zou een beetje oppassen met uw beweringen in die laatste alinea. Zeg zoiets maar niet tegen mensen die gebukt gaan onder PTSS. Die hebben hun portie “tegenslag, tegenwind, tegenvallers en teleurstelling” wel gehad. “If it doesn’t kill you it makes you stronger” is een holle dooddoener die niet toegepast kan worden op alle vormen van tegenslag.

   Zelfs herhalende vormen van micro-aggressie zoals (subtiel) racisme, discriminatie, pesten, seksuele intimidatie en ongewenste intimiteiten kunnen karaktermoord, een “insidious trauma” en onherstelbare schade, bij mensen aanrichten.

   Veerkracht en weerbaarheid van mensen hangt heel erg af van genen en omgevingsfactoren. Dat heeft “onze lieve heer”, net als schoonheid, niet bij iedereen eerlijk, gelijk uitgedeeld. Daar zit grote willekeur in.

   Sommige mensen zijn zonder psychische schade uit de oorlog gekomen dankzij een toevallige, gunstige combinatie van “nature & nurture” en andere mensen zijn door die opstapeling van “tegenslag, tegenwind, tegenvallers en teleurstelling” voor het leven getekend en kapot gemaakt, wat soms als een sneeuwbaleffect op de volgende generaties inwerkt: “man slaat vrouw; vrouw slaat kind; kind slaat… etc.” – hoewel een trauma zich niet bij iedereen extern naar buiten/anderen richt, maar bij sommigen naar binnen slaat. Dat noemen ze dan depressie.

   Dus wees voorzichtig met te denken en te beweren dat “tegenslag, tegenwind, tegenvallers en teleurstelling” iedereen sterker maakt. Bij sommigen kan het net de genadeklap, de druppel zijn die de emmer doet overlopen.

   (in antwoord op Daniel)
   • Daniel

    Beste JerushaG, mijn beweringen zijn gebaseerd op het bovenstaande artikel, waarin o. a. staat:’Blakemore stelt dat ouders hun kinderen de laatste 20 jaar enorm pamperen en (over)beschermen. Hierdoor heeft hun kroost als tiener en volwassene onvoldoende gereedschap om met fouten om te gaan’.
    Dat is iets anders dan mensen met PTSS of depressief zijn.
    En dan nu mijn mening over de door u verafschuwde babyboomgeneratie, die redden zich wel, en misschien wist u dat niet, het merendeel van de babyboomgeneratie heeft geen academische studie afgerond, ook zo’n beeld, of de hele babyboomgeneratie in de grachtengordel woont.
    Die babyboomers komen zonder te zeuren rond van een AOW en eventueel een klein pensioentje.

    (in antwoord op JerushaG)
    • JerushaG

     Geachte gekwetste meneer Babyboomer, u zult toch beter moeten weten, gezien uw leeftijd. Ten eerste: de Daily Mail is een Britse roddelkrant, vergelijkbaar met de Nederlandse Telegraaf, die je niet al te serieus moet nemen. Ten tweede is de onderzoekster weinig genuanceerd – allicht, ze moet haar onderzoek verdedigen. Het zal over een deel van de Britse jeugd gaan, maar niet over de gehele Britse jeugd.

     Natuurlijk moet u begrijpen dat als ik het over eindeloos studerende babyboomers heb, dat ik het dan heb over de babyboomers die gestudeerd hebben, en niet over álle babyboomers. En waar heb ik geschreven dat “de hele babyboomgeneratie in de grachtengordel woont”?…
     Er zullen ongetwijfeld ouderen zijn die niet zuur, teleurgesteld en verbitterd door het leven gaan, maar die zijn in de minderheid. De kranten staan ook vol met verhalen over veel ouderen die zo’n last hebben van alleenzijn en eenzaamheid. En dat er zoveel van hun “zuurverdiende” pensioen wordt afgenomen. (Inderdaad, terwijl sommigen slechts alleen een AOW’tje hebben om van rond te komen en toch nog iets van hun leven weten te maken.) Ik erger me dan ook aan de kankerende en zeikerige babyboomers, die de rijke jaren 60 en 70 als norm hebben, en met hun onterechte slachtofferhouding de realiteit uit het oog verliezen.

     (in antwoord op Daniel)
     • marianne martens

      Kunt u iets vertellen over uw generatie? De Maximalen?
      De Kring? De VOLVO race? Golfclub Kennermer? Backpackers in Australie? Vrijwilliger in Afrika? Vertel eens waar u zo tevreden mee bent?

      (in antwoord op JerushaG)
     • Daniel

      U verhaal heeft me diep geraakt, vooral het volgende: ‘De kranten staan ook vol met verhalen over veel ouderen die zo’n last hebben van alleenzijn en eenzaamheid. En dat er zoveel van hun “zuurverdiende” pensioen wordt afgenomen’
      Ik zou zeggen lees eens een goede krant en niet de, door u niet serieus genomen, Telegraaf.
      Bij mij in de buurt wonen veel ‘pré-gepensioneerden’ en gepensioneerden in vrede naast mensen die elke dag naar hun zo geliefde werk gaan.In goede gezondheid en we lachen wat af. Onder een goed glas wijn lachen we hartelijk als Ingeborg Beugel op tv over haar vaginale droogheid komt klagen.
      Mede babyboomer youp had er nog over op oudejaarsavond en ik maar denken aan grote tubes sensylube en of Ingeborg Beugel een theatrale persoonlijkheid heeft.
      Maar we dwalen af, ik reageerde op het hierboven artikel en niet op een artikel over PTSS of zwaar depressieven. U haalt er te veel bij, net als Ingeborg Beugel dat ook doet op andere platforms.

      (in antwoord op JerushaG)
   • marianne martens

    Geachte Mijnheer JerushaG, uw expose/ informatie is helder en verduidelijkt.Als kind en jonge vrouw ben ik samen met 4 broers en 3 zussen opgegroeid in een buitengewoon gewelddadig z.n. keurig milieu.We hebben allemaal vormen van een depressie dan wel symptomen van een PTSS gehad. Psycho- analyse en behandelingen volgden elkaar op, nadat we na de middelbare school waren gevlucht > Big Apple Amsterdam. We studeerden, sporten, liepen musea af en hadden vrienden/relaties, gingen goed met elkaar om. Toch ligt een PTTS altijd op de loer bij tegenslagen en je moet het evenwicht strikt bewaken tussen in- en ontspanning, anders gaat het mogelijk mis. Ieder van ons heeft een grote levensdrift om door te gaan. Als ik voor de anderen spreek zijn we blij dat we ons steeds nieuwe gevoelens t.o.v. anderen eigen maken.

    (in antwoord op JerushaG)
 2. Windows 8

  welke van die 2 breezersletjes is Maroeska?

 3. PaulusJ

  Ouders voeden hun kinderen bijna zonder uitzondering niet op.
  Maar behandelen ze als een soort goddelijke wezens.
  Het resultaat is veelal verwende, slappe, domme, ruggengraatloze, luie consumenten. Zonder zelfkennis, zelfkritiek, echte ambitie of werklust.
  Die het woord nee alleen kennen uit een google search.

  Ik kan het weten wat ik zie de vele arrogante sollicitaties voorbijkomen. En hoor de klaagzangen van mede ondernemers.

  Binnen een week directeur van Apple is wel het minst wat ze willen.

  • Dead Silence

   Lege narcisjes, bijna allemaal.

   (in antwoord op PaulusJ)
  • Oh_Oh_SarCastro

   Het is ook geen generatie Einstein, maar generatie Whinestein.

   (in antwoord op PaulusJ)
  • ernie

   Eerst poen dan werken. En terecht: de huur moet je ook vooruit betalen, dus waarom het salaris niet? U wilt mij inhuren? Dan vóór de eerste van de maand huur vooruitbetalen!
   Ik kreeg ook zo’n net afgestudeerde kleuter. Hij wilde een ton beginsalaris. Zei ik: is goed, als je de omzet met 1 miljoen vergroot krijg je een ton. Hij weer: en als het meer dan een miljoen is dat ik bijdraag? Ik: dan krijg je een oplopend percentage te beginnen met 25%.
   Hij: Wanneer kan ik beginnen? Ik: Nu meteen, maar als je minder dan een miljoen scoort gaat het netto van je salaris af: dus negen ton bijdragen is nul salaris… en 8ton verkopen is een ton bijbetalen. Hij had zijn jas al gepakt. Je kunt wel lachen met die boterkontjes. Ik heb bij sollicitatiegesprekken altijd een handdoek op tafel liggen. Soms vraagt er 1 waar dat voor is. Leuk om te antwoorden dat ik eerst ze achter de oortjes ga droog maken…

   (in antwoord op PaulusJ)
 4. JerushaG

  Eigenlijk vind ik dat kinderen hun “peace of mind” enorm op de proef wordt gesteld met de huidige, opgedrongen, technologische ontwikkelingen zoals de social media. Ze krijgen op die manier al heel jong een behoorlijke portie onrust en stress op hun bord waar ze maar mee moeten zien te dealen.
  Om maar niet te spreken over de kinderen die emotioneel verwaarloosd worden door ouders die het te druk, en te veel aan hun hoofd, hebben, door werk, maar ook door diezelfde social media.
  Eigenlijk vind ik de babyboomgeneratie de “te verwende kinderen” die niet om kunnen gaan met de tegenslagen die, volkomen natuurlijk, bij het ouder worden horen. Ze klagen en zeuren over van alles en nog wat. Vol zelfmedelijden, en verwachtend dat een ander hen vermaakt, piepen ze dat ze zo “eenzaam en alleen” zijn, in plaats van zelf iets te ondernemen
  Ook konden ze wel tien jaar op kosten van de overheid over hun studie doen.
  Wie is er hier nu de verwende generatie?…

 5. ernie

  Het is duidelijk dat de tijd van het spaanse riet veel beter was voor de kinderen. En als ze met hun tengels in de snoeppot zitten gewoon een loei geven.

 6. Meneer Dick

  Wat betreffende ouders fout doen, dat doen linkse partijen ook met burgers. Pamperen en overbeschermen. Zo worden burgers verwend, kunnen niet met tegenslagen omgaan, verliezen hun zelfredzaamheid, verliezen hun eigen verantwoordelijkheid uit het oog, worden hulpbehoevend.

  Dat doen linkse partijen niet, zoals die ouders, uit onwetendheid. Dat doen linkse partijen heel bewust. Linkse partijen teren opzettelijk op hulpbehoevende kiezers.

Reacties niet toegestaan