Relatie met moeder beïnvloedt seksuele prestaties van mannen

De band die een jongen heeft met zijn moeder is van invloed op zijn seksuele prestaties op volwassen leeftijd. Een gespannen relatie met de moeder in de jeugd leidt later vaak tot erectiestoornissen. Ook mannen die pas op latere leeftijd voor het eerst verliefd worden, presteren minder goed in bed. Dat blijkt uit een onderzoek van de Charles University in Praag onder 960 mannen tussen de 15 en 88 jaar. De deelnemers aan het onderzoek kregen allerlei vragen voorgelegd over hun seksuele gewoonten, zoals voortijdige ejaculaties en de duur van een gemiddelde vrijpartij. Zij werden ook gevraagd naar de relatie met hun moeder in de kinderjaren en de leeftijd waarop ze voor het eerst verliefd werden. Het doel van het onderzoek was om na te gaan of de mentale toestand als kind en tiener van invloed is op de fysieke prestaties van mannen op de lange termijn. Het verband tussen het huidige seksuele functioneren met het pas later verliefd worden, suggereert volgens de onderzoekers dat er een aantal blijvende conflicten zijn met betrekking tot seksualiteit en/of intimiteit. Over de relatie tussen mannen en hun moeders zeggen zij: ‘Een verklaring voor deze bevinding is dat psychogene factoren (als een lichamelijke ziekte voortkomt uit emotionele stress) een belangrijke rol kunnen spelen.’ Dit betekent dat als een man emotionele problemen heeft als jongen die kunnen leiden tot fysieke problemen in zijn latere leven.

Bron(nen):   Daily Mail      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Dat beweerde Sigmund Freud 120 jaar geleden ook al, Chant@l.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Oedipuscomplex

 2. Tijdschr Seksuologie

  Beste mensen, van de redactie, denk eens na. Hebben jullie het originele artikel gelezen? Van wie hebben jullie dit overgenomen? Ze hebben niet naar de rol van de vader gevraagd, hoe definieer je een slechte relatie met je moeder (misschien zeggen ze dat te hebben ómdat ze seksuele problemen hebben en hoe betrouwbaar is 20 jaar na dato te meten of die relatie slecht was destijds) en er is geen longitudinaal onderzoek gedaan maar cross-sectioneel, dan staat causaliteit altijd ter discussie.
  Peter Leusink, seksuoloog, hoofdredacteur Tijdschrift voor Seksuologie

  • ernie

   Beste Peter,
   Ik snap dat je als seksuoloog een afkeer hebt van cross-sexioneel onderzoek. Maar het oogt een beetje als de slager die tegen veganisten is hoor.
   Bovendien is een transversale golf een golf waarin de oscillatie loodrecht staat op de voortplantingsrichting van de energie in de golf (in tegenstelling tot een longitudinale golf). En aangezien het hier om mogelijke voortplanting gaat is wetenschappelijk zeer verdedigbaar om de zaak langs transversale weg te benaderen. Als hoofdredacteur zou je dan toch moeten concluderen dat de causaliteit niet ter discussie hoeft te staan. Als een man zijn moeder heeft verkracht – ook al is dat 20 jaar na dato – is het niet verwonderlijk dat die emotionele omissie leidt tot fysieke problemen.

   (in antwoord op Tijdschr Seksuologie)

Reacties niet toegestaan