Wat doet de aanwezigheid van de partner met de mate van pijn tijdens de bevalling?

Op basis van een Brits onderzoek kun je je afvragen of de aanwezigheid van de vader tijdens de bevalling wel zo'n positieve invloed heeft als vaak wordt aangenomen. Vaak zal zijn aanwezigheid niet van invloed zijn op de mate van pijn die de kraamvrouw ervaart. Als de vrouw echter intimiteit in de relatie vermijdt, ervaart zij misschien meer pijn als haar partner aanwezig is. De onderzoekers wilden geen barende vrouwen lastig vallen. Daarom gaven ze 39 vrouwen een 'speldenprik' via een laserpuls, terwijl hun partner in de buurt was. Voorafgaand aan het experiment hadden de vrouwen middels een vragenlijst aangegeven of ze nabijheid vermeden of juist zochten in relaties. De onderzoekers volgden de elektrische activiteit in de hersenen na het toedienen van een middelmatig pijnlijke prikkel, terwijl de vrouwen werden gevraagd om de intensiteit te beoordelen. Het experiment werd daarna herhaald terwijl hun partner niet aanwezig was. Hoe meer de vrouwen intimiteit in hun relatie vermeden, hoe meer pijn ze hadden in de aanwezigheid van hun partner. Bij vrouwen die intimiteit zochten in de relatie was de aanwezigheid van de partner niet van invloed op de mate van pijn die ze rapporteerden. Eén van de senior onderzoekers, dr. Katerina Fotopoulou, suggereert dat de steun van de partner afgestemd zou moeten worden op de persoonlijkheidskenmerken van zijn vrouw en de manier waarop zij omgaat met pijn. Vrouwen die intimiteit vermijden, kunnen de aanwezigheid van anderen storend vinden omdat ze liever in hun eentje het hoofd bieden aan de pijn. En uiteindelijk kan dit leiden tot het ervaren van meer pijn. De elektrische activiteit in de hersenen van de vrouwen die intimiteit vermeden werd op dezelfde manier beïnvloed door de aanwezigheid van de partner als hun subjectieve pijn. Er was met name meer activiteit in gebieden die verband houden met de reactie op lichamelijke bedreigingen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat vrouwen die graag wilden dat hun partner aanwezig was bij de bevalling minder gebruik maakten van pijnstillers. Dr. Fotopoulou zegt daarover: 'De fysieke en psychologische aard van pijn tijdens de bevalling kan anders zijn dan andere vormen van pijn. Toekomstige studies zullen moeten uitwijzen hoe de aanwezigheid van de partner tijdens de bevalling van invloed is op de pijn die gevoeld wordt door vrouwen die de neiging hebben om intimiteit in relaties te vermijden.'

Bron(nen):   The Independent      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Grietver

  Politiek correcte interpretatie: Mannen zijn overbodig en/of een bedreiging voor vrouwen

  Alternatieve interpretatie: Vrouwen die te weinig aandacht krijgen van hun partner overdrijven de pijn om meer aandacht van hun partner te krijgen.

 2. RHK

  Wat een onzinnig onderzoek. Een vrouw die intimiteit met haar partner zal vermijden kan toch niet zwanger zijn geworden van deze vent ?
  Voorzover ik weet moet je toch echt minstens 1 keer intiem zijn en raak schieten om zwanger te kunnen worden van je mannelijke partner.
  Als ze dan wel zwanger is geworden moet dat van een andere vent zijn en dan lijkt het me logisch dat je je erg ongemakkelijk gaat voelen als er een vent aan het bed zit die niet de vader van het kind is !

  Het klinkt mij erg vreemd in de oren en de verklaringen geloof ik dan ook niets van.

 3. Vogelbeest

  Bij beide bevallingen vond Mevr. Vogelbeest het gewenst dat ik haar hand vasthield. Op haar verzoek, ik heb me niet opgedrongen. Lijkt me dat bovenstaande dus minimaal per geval verschilt.

 4. Jacob2424

  Wie vraagt om dergelijk onderzoek. Ik concludeer niemand, maar interessant voor het ego van de scriptieschrijver. Wat een lul-koek dit onderzoek.

  • Burgermans

   Mannen, die geen zin hebben om bij de bevalling van hun vrouw te zijn, zijn waarschijnlijk wel blij met dit onderzoek.

   (in antwoord op Jacob2424)

Reacties niet toegestaan