Hoe werkloosheid je persoonlijkheid verandert

Het verliezen van een baan heeft een grote impact op iemands leven. Niet zelden worden mensen die plotseling werkloos zijn geworden somber of zelfs depressief. Uit nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of Applied Psychology blijkt dat ook hun persoonlijkheid verandert. 6.000 mannen en vrouwen is gevraagd hoe meegaand, nauwgezet, extravert, neurotisch en open ze zijn. Zo ontstond een beeld van hun karakter, gebaseerd op de zogenoemde 'Big 5'-persoonlijkheidsindeling. Aan het begin had iedereen werk, maar in de loop van de studie verloor een deel zijn baan. Dat bleek invloed te hebben op het karakter van de deelnemers. Vrouwen werden steeds minder meegaand naar mate ze langer werkloos waren. Mannen werden juist iets meegaander. Pas na drie jaar herstelde de verandering weer. Zowel mannen als vrouwen werden een stuk minder nauwgezet nadat ze hun baan verloren. Vooral bij mannen was het verschil groot. En hoe langer ze werkloos waren, hoe minder nauwgezet ze werden. De onderzoekers willen zo duidelijk maken dat werkloosheid naast financiële ook psychische gevolgen heeft.

Bron(nen):   Goed Gevoel      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. VerzetIsZinloos

  Werkloosheid is heerlijk met veel geld en een hoge uitkering

  • Dead Silence

   En de crimineel uithangen erbij. Allemaal mogelijk in Nederland. Ik geef wel 52 resp. 1.2% afvan mijn loon en spaargeld.

   (in antwoord op VerzetIsZinloos)
   • VerzetIsZinloos

    Ik had het niet over de participatienorm. De bijstandswet schijnt niet meer te bestaan. Das niet hoog. Het minimum is gewoon een uitkering alleen kun je daarvoor ook werken. De pleuris werken. Als ZZP’er of niet. Wie is hier nog zelfstandig ? Je bent pas echt zelfstandig als je niet hoeft te werken en riant kunt leven van je (eigen) geld. Zonder baas uiteraard. De rOverheid is de grootste baas nog wel. Zowel van ambtenaren als mensen in de participatiewet. 😉
    Ja, ik ga ook 3 keer per jaar 1 maand op vakantie in den vreemde. Rolls Royce voor de deur.
    Ja, als je dat hebt ben je inderdaad een crimineel.
    Maar je hebt ook rijke mensen die proberen een minimum uitkering aan te vragen.
    Ze pakken ze, maar ook de mensen die door diezelfde rOverheid in de problemen komen.
    Niet iedereen is daar van gevrijwaard. Alleen grote werkgevers.

    (in antwoord op Dead Silence)
 2. marianne martens

  minder nauwkeurig en minder nauwgezet? Mooie onderwerpen voor een onderzoek,en hoe ze zich voortbewegen. ook een onderzoekje doen naar het loopgedrag van de werkeloze ?

 3. Daniel

  Niet meer zinvol bezig zijn is hét probleem. Als alle werklozen parasieten, criminelen, profiteurs en losers zouden zijn, wordt de reageerruimte op de internetblaadjes te klein om hun frustratie over hun eigen onvermogen te uiten.
  Dan zouden de overheid, de politieke partijen en de Islam het pas echt te verduren krijgen.
  Gelukkig zijn veel werklozen gewone nuchtere mensen met hoop op een betere toekomst, werk en een fijn familieleven.
  Als pré-gepensioneerde ben ik ook minder nauwkeurig en minder nauwgezet dan in het werkzame leven. Tijd van opstaan, tijden van eten, de hond uitlaten het hoeft niet meer zo nodig op een vaste tijd.
  Als mijn welverdiende pensioen maar op tijd komt en dan straks nog de AOW erbij. Ik vraagt je wel eens af: ‘Waar heb ik het aan verdiend?’

Reacties niet toegestaan