Genetisch gemodificeerde appels in de VS: ‘Absoluut onnodig’ en ‘potentieel gevaarlijk’

In de VS zijn sinds afgelopen weekend genetisch gemodificeerde appels toegestaan, meldt de Volkskrant. Door de aanpassing houden ze na het opensnijden langer hun lichte kleur. De Verenigde Staten lopen voorop als het gaat om genetisch gemodificeerde landbouwgewassen (gmo's). Katoen, soja en mais worden erop grote schaal genetisch aangepast. De genetisch gemodificeerde appel is opvallend, omdat het voor het eerst is dat een aangepast product geen voordelen heeft voor de boer, maar puur voor de consument is bedoeld. Het duurde dan ook drie jaar voor het Amerikaanse ministerie van Landbouw de zogenoemde 'Arctic Apple' kon goedkeuren. Er kwamen 175.000 aanmerkingen op het product en actiegroepen voerden felle campagnes. Ze noemden de appel 'absoluut onnodig' en 'potentieel gevaarlijk.' Ze stellen dat appels niet voor niets een bruine kleur krijgen en belangrijker: zoals met veel gmo's is onduidelijk wat de gevolgen voor de volksgezondheid zijn op de lange termijn. Ook grote Amerikaanse appeltelers zijn tegen de 'Arctic Apple'. Ze zijn bang dat door de wereldwijde afkeer van gmo's hun export onder druk komt te staan.  

Bron(nen):   Volkskrant      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Nieuw, dus eng, dus voor de zekerheid maar tegen.
  Dat heet ‘conservatisme’

  Dat betekent overigens niet dat sommige nieuwe dingen niet slecht zijn, soms hebben de conservatieven toevallig gelijk. Maar zonder al die innovatie en vernieuwing zouden we nu nog ons vlees rauw eten in een grot.

 2. Vogelbeest

  Al die aanpassingen die in de USA wel mogen en hier niet: Ze worden slechts korte tijd getest en daarna vrijgegeven. Naar lange-termijn effecten wordt niet gekeken, want het product bestaat nog niet “lange termijn”. Steeds meer zaken die in de USA volledig normaal zijn zijn hier gelukkig (nog) verboden, want van steeds meer zaken komt naar voren dat ze lange termijn ontzettend slecht zijn.
  Als voorbeeld het verband tussen geraffineerd gehard vet ((vloeibare) margarine/halvarine) en hart- en vaatziekten.

  • Apekool

   GMO is NOG niet toegestaan hier … totdat TTIP er door komt, dan wordt ook onze markt overspoeld met dit spul.
   Het is natuurlijk lang niet in alle gevallen daadwerkelijk gevaarlijk , dit hangt sterk af van het soort modificatie, maar het aloude spreekwoord is: don’t fix what ain’t broken.

   (in antwoord op Vogelbeest)
  • Windows 8

   Het probleem is niet zozeer het testen maar WIE de testen uitvoert.
   Dat zijn nl, I kid you not, de producenten van GM en chemicaliën zelf in de US…

   (in antwoord op Vogelbeest)
 3. Burgermans

  Hoe hard de Volkskrant ook huilt, de toekomst houden ze toch niet tegen. Gentech is een niet tegen te houden ontwikkeling.

 4. Dead Silence

  Darwin is de uiteindelijke winnaar.

Reacties niet toegestaan