Wetenschappers veel te veel tijd kwijt met binnenhalen onderzoeksgelden

Wetenschappers vinden dat ze te veel tijd kwijt zijn aan het binnenhalen van onderzoeksgeld. Ze schatten dat 10 tot 30 procent van hun onderzoekstijd besteed wordt aan het regelen van budget, terwijl de kans op succes gering is. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een eigen enquête onder 500 wetenschappers. Onderzoeksfinancier NWO keert elk jaar 650 miljoen euro uit aan onderzoeksgelden. Expertcommissies bepalen wie het geld krijgt. Andere geldschieter is de European Research Council (ERC) in Brussel. Ook die hanteert strenge toekenningseisen. Wetenschappers schatten dat van alle aanvragen bij het NWO of het ERC amper 15 procent wordt toegekend. Aangezien het schrijven van een aanvraag twintig dagen kost, denken de onderzoekers dat er in elk gehonoreerd voorstel inclusief de afgewezen voorstellen honderd werkdagen zitten. 62 procent van de ondervraagden vindt dat te veel. Ook noemen ze het systeem onrechtvaardig. Ze menen dat onderzoekers die al eerder een beurs hebben ontvangen, gemakkelijker weer een nieuwe krijgen. Goede onderzoeksvoorstellen van anderen vallen daardoor buiten de boot. Bij het NWO komen jaarlijks 5.000 aanvragen binnen. Voorzitter Jos Engelen herkent de 'zorgelijke teneur'. 'Het sluit aan bij ons eigen ongemak over veel aanvragen en een beperkt aantal honoreringen. We proberen onze processen steeds te optimaliseren.'  

Bron(nen):   Volkskrant      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  outsourcen eh jongens
  vast wel studentje die dat , in ruil voor wat studiepunten wil doen

 2. Dead Silence

  Heb zelf nog contact met professoren die mij opgeleid hebben. Vanuit hun feedback lijkt het bovenstaande te kloppen.

 3. VerzetIsZinloos

  Tja, je moet er wat voor doen om miljardair worden. En dan nog met gratis geld nog meer gratis geld genereren. Ik snap helemaal waar het fout gaat.

  • Albert Bakker

   Jij hebt er duidelijk verstand van. Grapjurk.

   (in antwoord op VerzetIsZinloos)
   • VerzetIsZinloos

    Ja, ik weet hoe steel in de vork zit. Allemaal derivaten. Allemaal gebakken lucht. Als het fout gaat zit arme belasting betaler met de schulden. Als het goed gaat dan zijn die gasten binnen. Het is een gouden tijd voor investeerders. Minimale inleg en maximaal rendement, maar het blijft altijd gokken. Er moest eerst 50 miljoen komen en je ziet waarom. Kunnen ze eerst nog even lekker de zakken vullen, maar het personeel moet inleveren. Het rijmt tegenwoordig echt niet meer. Men beseft al niet dat het verloren is. Je ziet het met veel reddingen. De Schoenenreus leek ook gered en Halfords, maar het is allemaal geen haalbare kaart.
    Hema perst zijn leveranciers uit.

    Overigens is zo’n loontje als verkoper helemaal niet hoog. Maar men doet alles uit angst om werkloos te raken.
    Al 30 jaar wordt er bezuinigd en hervormd. En het einde lijkt nog niet in zicht.

    (in antwoord op Albert Bakker)

Reacties niet toegestaan