Doel en richting in je leven beschermt je hart

Het gevoel dat je leven het waard is om geleefd te worden, heeft een positief effect op de gezondheid van het hart en de hersenen. Onderzoekers van Amerikaanse ziekenhuizen analyseerden de data van 10 relevante studies - met gegevens van in totaal 137.000 mensen - en presenteerden hun resultaten vorige week op de American Heart Association in Baltimore. De artsen keken specifiek naar zingeving en nut. Eerder al bleek dat doelgerichtheid een positief effect heeft op het psychische welzijn. Dit onderzoek gaat nog een stap verder: Wie het gevoel heeft een richting te hebben of nuttig te zijn, blijkt 23% minder kans te hebben op een vroegtijdig overlijden en 19% minder kans op een hartaanval, een beroerte of andere ziektes van het hart. Hetzelfde bleek andersom: Wie het gevoel heeft weinig nuttig te zijn of geen richting te hebben, loopt een groter risico op hartziekten. Cardioloog Randy Coheen: "Het ontwikkelen van een doel in je leven kan in principe je leven redden. We moeten ons allemaal afvragen of we wel een doel hebben, gewoon voor onze eigen gezondheid. Zo niet, zoek dan een richting en ontwikkel een missie." Eerder al bleek dat negatieve factoren zoals angst en depressie gekoppeld zijn aan hartziekten, en andersom dat optimisme en een sterk sociaal netwerk goed is voor de gezondheid.

Bron(nen):   Science Daily      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  Hallelullia hallelluliaaaaa

  • Velo-Ci-Rap-Tor

   Een waardevol doel en richting in je leven vinden en ervaren heeft ook te maken met een stuk intelligentie en zelfreflectie.
   Dit heb jij niet, en vervolgens ook doel en richting niet.

   Nou ja, met je neus richting scherm staren en als doel je gal spuiten.
   Maar dat is wat anders.

   (in antwoord op Windows 8)
   • Zonspotter Peter

    Nou, jij haalt veel uit die 2 woorden. 😉
    Ik heb geen galblaas meer. Heb al teveel gespuid 16 jaar geleden. Maar je moet vooral geen moordkuil van je hart maken.
    Klagen kun je nog altijd doen bij onze lieve heer. 😉
    Bij klachten en ongemak moet je daar zijn.
    De meeste mensen hebben niks te klagen.

    (in antwoord op Velo-Ci-Rap-Tor)
 2. Zonspotter Peter

  Geen verwachtingen hebben ook. Rustig leven. Geen gekke dingen doen. Overigens is het leven al knettergek op zich. Het enige doel in het leven is het te beleven. Het te ondergaan. Op je af laten komen. Met de stroom meegaan. Genieten van het leven. Maar dat lukt niet altijd natuurlijk. Je hebt eigenlijk niks voor het zeggen en totaal geen keuze. Geboren worden is geen keus. Je wordt gedwongen in een wereld gezet. De meeste dieren weten dat. De mens is niet anders dan een dier. Dat denken de meesten. Een dier leeft bij de dag. Geen verplichtingen, geen eisen en geen doelen. Niks moeten. Alleen eten. Veel bewegen doen ze automatisch.
  De meeste mensen moeten nog ontdekken wat het leven waard is.
  Hebben het zo druk met allerlei onzinnige zaken.
  Werken doe je altijd. Ook als je rust of als je slaapt.
  Je moet alleen de stress vermijden. En dat is een hele opgave in onze dwingende wereld.

Reacties niet toegestaan