‘Je locatie is de afgelopen twee weken 5.398 keer gedeeld met 10 apps’

Veel mensen weten wel dat gratis apps op hun smartphone vaak privacy-gevoelige informatie delen met derden, maar weinigen zijn zich er van bewust hoe vaak dat gebeurt. Wie dat wel weet, past direct zijn instellingen aan, blijkt uit een experiment. '4.182 keer, ongelooflijk. Het voelde alsof ik gevolgd werd door mijn eigen telefoon. Het was eng,' zegt een deelnemer. Uit het onderzoek van de Carnegie Mellon University blijkt dat als mensen wel precies weten, hoe vaak apps gegevens delen, ze hun privacy-instellingen heel snel aanpassen. Tijdens het onderzoek kregen proefpersonen software op hun telefoon waarmee ze zelf heel eenvoudig konden voorkomen dat apps toegang kregen tot hun persoonlijke gegevens. Daarnaast kreeg een aantal van hen dagelijks een 'privacy nudge', een bericht dat hen op de hoogte hield van hoe vaak informatie, zoals locatie, belgegevens en lijsten met contactpersonen, gedeeld werden, bijvoorbeeld: 'Uw locatie is de afgelopen 14 dagen 5.398 keer gedeeld met Facebook, Groupon, GO Launcher EX en zeven andere apps'. Kregen de proefpersonen alleen de software dan ontzegden ze al een aanzienlijk deel van de apps de toegang tot hun gegevens. Ontvingen ze echter ook nog elke dag de 'privacy nudge' dan gebeurde dat nog een derde vaker. Onderzoeker en professor Norman Sadeh: 'De meeste mensen hebben geen idee wat er allemaal met hun telefoon gebeurt. Een dagelijks bericht kan hen daarvan bewust maken en ervoor zorgen dat ze hun privacy-instellingen aanpassen.'

Bron(nen):   Science Daily      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Gebruikersnaam1

  Komen ze er in het geval van de persoon achter Windows8 5398 maal achter dat hij thuis zit.

 2. drfeelgood

  Privacy bestaat niet mensen, als een produkt gratis is; bent U het produkt.
  Duizenden apps schakelen ongemerkt microfoon en camera aan zonder dat u het weet, wat dacht u van de microsoft kinect?
  De natte droom van elke overheid!!!
  Camera/laserscanner en miscrofoon die uw hele woonkamer scannen, en ze hebben notabene zelf al toegegeven dat ze die data kunnen gebruiken en in uw kamer kunnen kijken als ze dat willen!
  oh en je iphone? wel eens de voorwaarden gelezen voordat je het ding activeerde?, alles is van hun wat er op staat en ze kunnen je bespioneren zolang en zovaak ze willen, daar klikt u “ja”voor.

 3. Point

  Staat ook nooit in zo’n artikel wat je moet doen om bv dat volgen uit te schakelen. Verder een bijzonder goed, lezenwaardig en ook informatief sterk door de redaktie uitgewerkt. Ja ze kunnen het wel hoor die overtyp journalisten van de nieuwe en veel betere generatie. Heus en echt waar.

  • Allard

   Mobiele telefoon uitzetten of weggooien, probleem opgelost.

   (in antwoord op Point)

Reacties niet toegestaan