Pinguins gebruiken poep om ijs te laten smelten

Om broedplaatsen te creëren maakt de ezelspinguïn gebruik van poep om het ijs sneller te laten smelten. Zo ondervonden onderzoekers in samenwerking met vrijwilligers thuis. De pinguïns in Antarctica werden een jaar lang in de gaten gehouden met behulp van videocamera’s. Dit leverde 175.000 beelden op van de zeevogels, teveel voor de onderzoekers om allemaal zelf te analyseren en daarom vroegen ze vrijwilligers om te helpen. Zodoende melden meer dan 1,5 miljoen vrijwilligers zich en bogen ze zich over de online foto’s. Waarbij ze niet alleen het aantal pinguïns telden, maar ook vreemd gedrag moesten noteren. Dankzij de bijdragen van deze vrijwilligers weten de wetenschappers nu veel meer over het gedrag van de pinguïns op Antarctica. Eén van de opvallendste ontdekkingen is dat pinguïns poep gebruiken om het ijs sneller te laten smelten, zodat ze hun eieren kunnen uitbroeden. Pinguïns vormen grote groepen voordat ze beginnen met broeden en poepen er dan massaal op los. De poep absorbeert de warmte sneller dan het ijs, waardoor het ijs sneller smelt. Zo is de gewenste broedplaats sneller ijsvrij en kunnen de pinguïns sneller beginnen met broeden. Ook kwamen de onderzoekers erachter dat de pinguïns ook in de winter af en toe bezocht worden door ijshoenders. Deze vogels leven tussen de pinguïns, maar er werd aangenomen dat ze tijdens de winter allemaal naar Zuid-Amerika trokken. Het onderzoek is overigens nog niet voorbij, de wetenschappers hebben onlangs 500.000 nieuwe camerabeelden vrijgegeven en zijn opnieuw opzoek naar vrijwilligers om de beelden te bekijken. Ook zijn er extra camera’s neergezet om tijdens het broedseizoen elke minuut een foto te maken, zo hopen de onderzoekers erachter te komen hoe vaak pinguïns hun kuikens voeden en hoe lang ze naar zee trekken.

Bron(nen):   Scientias      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Apekool

  Skipper: “That is one big pile of doo-doo Private… Kowalski, options?
  Kowalski: “Well sir, that ice-cream stand is exactly in our line of site to the gate – we can make that ice melt a lot faster so they’ll go away”

 2. Dead Silence

  Wij ook…om te verbranden en CO2 de lucht in te blazen.

 3. FritsB

  Ezelspinguins (Spheniscus spec., 4 soorten) komen helemaal niet in Antarctica voor. Die zijn zelfs tamelijk tropisch (Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Galapagos eilanden). Het oorspronkelijke artikel spreekt dan ook over gentoo penguins. Verder zou het helpen als toegelicht werd waarom de poep warmte sneller absorbeert dan het ijs zodat het onderliggende ijs sneller smelt. Het gaat hier om zonlicht dat door een donker oppervlak geabsorbeerd wordt en door een licht oppervlak teruggekaatst. Als het alleen om de warmte van de pinguins zelf ging, waren ze beter af met rechtstreeks op het ijs te gaan liggen; maar pinguins zijn zelf goed geïsoleerd en geven dus weinig warmte af.
  Wetenschap, moeilijk onderwerp.

Reacties niet toegestaan