‘Ruim 3 miljoen Nedelanders combineren religies’

Steeds meer mensen combineren verschillende religies, zo blijkt uit een enquête van de Vrije Universiteit van Amsterdam. In totaal zou het gaan om ruim 3.1 miljoen mensen die niet zeer gelovig zijn en die religieuze elementen uit voornamelijk het christendom en het boeddhisme mixen. Dat is ongeveer 1 op de 10 Nederlanders. Deze mensen hebben bijvoorbeeld een bhoeddhabeeldje in huis staan en dragen een ketting met een kruisje eraan. Toch is het maar 3% die zich echt aanhanger van meerdere religies voelt, ofwel multireligieus. Volgens de onderzoekers neemt ondanks de ontkerkelijking de religieuze binding met gemeenschappen en tradities niet af maar nemen ze nieuwe vormen aan. Onderzoekster Joantine Berghuijs: 'We ontdekten ook dat een aantal mensen moeite heeft om hun manier van religieus-zijn te koppelen aan de grote wereldreligies. Vaak is bij mensen de herkomst van religieuze praktijken niet duidelijk. Ze hechten daar dan ook geen belang aan.' Het lijkt dan ook of de echte religie van minder belang is geworden en dat er meer plaats is gekomen voor en meer nadruk gelegd wordt op rituelen. In de enquête werden ook vragen gesteld over religieuze praktijken, religieus geïnspireerde waarden en normen en sociale verbanden. Uit ander onderzoek blijkt dat het aantal agnosten en atheïsten terugloopt en het aantal religieuzen toeneemt.

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Langzaam, maar zeker komen we er wel. Ik zal het niet meer meemaken, maar hopelijk komt er ooit een dag dat we ervan verlost zullen zijn.
  http://www.secularism.org.uk/news/2015/02/surge-in-atheism-amongst-young-britons-bolsters-case-for-a-secular-uk
  http://www.rawstory.com/2015/05/christianity-is-losing-ground-in-the-united-states-as-atheism-and-agnosticism-grow/

  En ja, op het moment is er één bepaalde religie die het meeste last heeft met de acceptatie van de aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat er geen hogere entiteit bestaat. Maar wat niet is, kan nog komen.
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4728/Islam/article/detail/3915771/2015/03/19/Hirsi-Ali-gelooft-toch-dat-islam-kan-hervormen.dhtml

 2. Boven Jan

  Verontrustend en eigenlijk geloof ik er geen reet van. Eerst maar eens betrouwbare cijfers zien. Een toename van dwalende zielen die elke keer als je een discussie over geloof aan wilt gaan zich verschuilen achter vage gevoelens en ‘iets’ denken, om vervolgens met ontwijkende oogjes te erkennen dat ze het niet echt weten. Alleen maar om hun miezerige bestaantje iets meer inhoud te geven. Ik kan nog meer respect hebben voor een fundamentalist die tenminste gaat voor waar hij in geloofd, hoe slecht ook, dan voor al die zwevende luxe mensjes die gedwee meewapperen op spirituele modegrillen. Fijne Pinksteren, ik ga weer aan het werk.

  • Albert Bakker

   Aangezien er niets “echters” is aan de onzin van een fundamentalist dan de onzin van zo’n richtingloze knutselaar doe mij dan maar zo’n mediterende dromer tussen de boeddhabeeldjes met een kruis om de nek.

   Ik heb liever dat ze een brandende kaars in hun eigen oren steken om de geesten te verjagen of iets ander doms als een fundamentalist die om zijn miezerig bestaantje inhoud te geven dat van anderen zo hard mogelijk probeert te verzieken.

   (in antwoord op Boven Jan)
   • Boven Jan

    Ik heb in mijn dagelijkse leven meer last van de praatjes van zweverige iets-denkers dan van fundamentalisten. Maar vooruit, hun beider sprookjes zijn even onecht.

    (in antwoord op Albert Bakker)
    • Albert Bakker

     Tel een zegening iedere dag dat dit zo blijft.

     (in antwoord op Boven Jan)
     • Boven Jan

      Zo, ze hebben je al aardig bij de ballen. Bij mij moet je niet zijn met die angstzaaierij.

      (in antwoord op Albert Bakker)
     • Albert Bakker

      Hahaha dat was niet eens bij me opgekomen. Zonnige kant versus angstzaaierij hahaha, da’s humor.

      (in antwoord op Boven Jan)
 3. ijstaartindeoven

  Ik heb de mijne ook gecombineerd. Tot geen enkele.

 4. Vogelbeest

  Met name een bhoudha-beeld hoeft helemaal niets met religie te maken te hebben. Zo’n beeldje kan heel goed dienen om een Oosterse sfeer op te roepen.

Reacties niet toegestaan