Slaapgebrek één van de belangrijkste redenen om niet productief te zijn op het werk

Wetenschap
dinsdag, 26 mei 2015 om 14:57
welingelichtekringen header 1
Uit een onderzoek onder meer dan 21.000 werknemers in het Verenigd Koninkrijk dat werd uitgevoerd door de Cambridge University blijkt dat een tekort aan slaap één van de belangrijkste factoren is die de arbeidsproductiviteit verlagen. Roken en drinken maakten geen verschil. Ziehier een overzicht van de belangrijkste factoren:

DE 12 FACTOREN DIE HET MEESTE EFFECT HEBBEN OP DE PRODUCTIVITEIT

1. Financiële problemen hebben
2. Minder dan 7 uur per nacht slapen
3. Ondergewicht hebben
4. Overgewicht hebben
5. Fysieke inactiviteit
6. Ongezonde vetten toevoegen aan je eten, zoals boter en mayonaise
7. Symptomen van een depressie vertonen
8. Gepest worden op de werkvloer
9. Gespannen relaties hebben met collega's
10. Het slachtoffer zijn van onrealistische eisen op het werk
11. Een hoge bloeddruk hebben
12. Minstens 1 musculoskeletale aandoening hebben (spier- en/of skeletaandoening)
Het onderzoek was gebaseerd op gegevens van werknemers van bedrijven die deelnamen aan een wedstrijd om uit te vinden wat het gezondste Britse bedrijf was. De wedstrijd werd georganiseerd door Vitality Health, die ook de opdracht gaven om de studie uit te voeren.
De onderzoekers keken naar 'presenteïsme', dat is wanneer mensen werken, maar niet optimaal presteren, en 'absenteïsme' (verzuim). Verzuim kost Britse bedrijven bijna £ 29 billion (ongeveer 40 miljard euro) per jaar, volgens PricewaterhouseCoopers.
Alleen maar zes uur slaap krijgen kan ook de huid beschadigen, zo blijkt uit een andere slaapstudie, eerder deze maand werd uitgevoerd.
Een gebrek aan slaap, zelfs gedurende slechts een paar nachten, kan ook het risico op diabetes verhogen doordat de insuline moeite krijgt om de bloedsuikerspiegel te reguleren.
Onderzoekers van de Universiteit van Uppsala in Zweden hebben eerder geconstateerd dat slechts één nacht zonder slaap veranderingen in de hersenen veroorzaakt die vergelijkbaar zijn met die die zich voordoen na een klap op het hoofd. De onderzoekers zeiden dat de gezonde jonge mannen die onderzocht werden, een piek vertoonden in dezelfde chemische stoffen die schade aan de hersenen toebrengen. Ze legden uit dat de chemicaliën NSE en S-100B biomarkers zijn voor schade aan de hersenen, zoals een hersenschudding.
Professor Christian Benedictus zei: 'Wat we vonden was dat het niveau in het bloed steeg in de groep die een nacht niet sliep. Dit was niet zo hoog als zou gebeuren na een hoofdletsel, bijvoorbeeld, maar het was nog steeds significant.'
De hersenen hebben slaap nodig om zichzelf te ontdoen van giftige stoffen. Een gebrek aan slaap wordt geassocieerd met een verhoogd risico op de ziektes van Alzheimer en Parkinson. Tijdens de slaap, reinigen de hersenen zichzelf van giftige stoffen en de niveaus van NSE en S-100B nemen toe in reactie op deze stoffen.
Professor Benedict zei ook dat deze studie een bevestiging vormt van eerder onderzoek waaruit blijkt hoe onze hersenen de slaap gebruiken om zichzelf te reinigen. Tevens ondersteunt ze eerdere studies die een gebrek aan slaap in verband brengen met een verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer, Parkinson en multiple sclerose.
Bron(nen): Daily Mail