Hoe een gebroken smartphonescherm straks zelf kan ‘genezen’

Als je telefoon kapot valt en het scherm zit vol barsten, kun je een gepeperde rekening tegemoet zien. Maar daar komt in de toekomst verandering in: Het scherm zal zich gewoon zelf kunnen herstellen. Hetzelfde geldt voor nagellak en autoruiten – ze zullen zichzelf ‘genezen’. Technologie die aanvankelijk bedoeld was voor de vleugels van vliegtuigen blijkt namelijk op allerlei fronten inzetbaar.

Chemici ontwikkelden een vloeistof bestaande uit een mix van chemicaliën op basis van koolstof. Vervolgens gingen andere chemici van de universiteit van Bristol daarmee aan de slag omdat zij vermoedden dat allerlei sectoren er wat aan zouden kunnen hebben. Zoals bloed stolt en een beschermend laagje over wonden legt, zo kunnen miljoenen microscopische deeltjes na beschadiging een vloeistof loslaten die een nieuwe beschermlaag kan vormen door te verharden.

De onderzoekers: ‘We zijn niet zo geëvolueerd dat we schade kunnen weerstaan, anders hadden we een huid zo dik als die van een neushoorn. Als we schade oplopen, bloeden we en genezen we. Als we die functie in synthetisch materiaal stoppen, kan dat ook zichzelf genezen’.

In sommige gevallen zou het herstel van materiaal bijna 100% zijn. Bedrijven als L’Oreal springen al direct op deze nieuwe technologie in. L’Oreal zou de mix bijvoorbeeld in nagellak kunnen stoppen zodat de nagellak zichzelf herstelt.

 

 

 

Bron(nen):   De Morgen