Paleodieet is onzin: onze voorouders aten wél koolhydraten

Het paleodieet of oerdieet is nog steeds razend populair. Mensen die dit dieet volgen hebben bedacht dat het een goed idee is om te eten wat onze voorouders aten: vlees, vis, zaden, noten, groente en fruit en vooral zo min mogelijk koolhydraten. Alleen is dat nogal onzinnig. Onze paleolithische voorouders waren namelijk dol op koolhydraten.

Onderzoekers van de University of Chicago stellen dat de holbewoners helemaal niet groot geworden zijn met enkel vlees en noten. "Met het paleodieet zoals we dat vandaag kennen, zouden onze voorouders zich nooit verder ontwikkeld kunnen hebben," legt dr. Jennie Brand-Miller uit. "Koolhydraten waren in de oertijd noodzakelijk, zodat de hersenen zich konden ontwikkelen."

De wetenschappers analyseerden tanden van 3 miljoen jaar geleden, en keken naar de plantengroei in regio's waar onze voorouders leefden. Ze concludeerden dat er regelmatig wortelgewassen en zetmeelrijke groenten zoals aardappelen op het menu stonden bij de oermensen. Volgens de onderzoekers is ons speeksel zo geëvolueerd dat het zetmeelrijk voedsel makkelijk kan verteren en daarnaast leerden onze voorouders koken om dit soort voedsel makkelijk en vooral smakelijker te kunnen opeten. "Hoewel vlees de voorkeur genoot als voedsel, kostte het veel meer moeite en energie om aan vlees te komen dan om betrouwbare wortelgewassen te verzamelen ," schrijven de onderzoekers. Er werd dan ook minder gejaagd dan oorspronkelijk gedacht, omdat wortelgewassen veel makkelijker en veiliger uit de grond kunnen worden gegraven als je ze nodig hebt.

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. jantje

    Er is maar 1 dieet dat echt goed werkt: Minder eten.

  2. Burgermans

    Ieder pondje gaat door het mondje, Jeanette.

Reacties niet toegestaan