Naam van het kind voorspelt ADHD

Israëlische onderzoekers gingen na of er een verband bestaat tussen de voornaam van een kind en de diagnose ADHD. Daartoe vergeleken ze 134 voornamen van kinderen en adolescenten met ADHD met een controlegroep uit de algemene bevolking, die vergelijkbaar was qua leeftijd en geslacht. De voornamen van de 2 groepen werden vergeleken op de volgende punten: de letterlijke betekenis van de naam, of de naam een werkwoord omvat, hoe vaak de naam voorkomt en de lengte (het aantal lettergrepen) van de naam. Daaruit bleek dat de voornamen van kinderen en adolescenten met ADHD aanzienlijk meer activiteit uitdrukten en uit minder lettergrepen bestonden dan de namen van de groep zonder ADHD. Bovendien kwamen hun namen significant minder vaak voor dan in de algemene bevolking. Voordat je je nu zorgen maakt of het wel goed zal gaan met Zoë (Leven) en Viggo (Oorlog): bedenk dat er allerlei factoren aan dit verband ten grondslag kunnen liggen. Bij ADHD spelen genetische factoren een rol: misschien dat ouders met (aanleg voor) ADHD kortere, actievere voornamen met meer fantasie (en dus minder vaak voorkomend) uitzoeken of misschien dat ouders die er een snelle, drukke levensstijl op na houden eerder kiezen voor korte namen met meer actie.

Bron(nen):   Psychopathology      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. willemZ

  Er bestaat een statistisch verband tussen de verkoop van ijs en zonnebrandcrème. Als de verkoop van het ene product stijgt, gaat ook de verkoop van het andere omhoog. Statistici spreken dan van een positieve correlatie. Hetzelfde doet zich voor bij de verkoop van zonnebrandcrème en paraplu’s. Alleen is de gevonden correlatie nu negatief. Waarschijnlijk zal onderzoek ook uitwijzen dat er een negatieve correlatie bestaat tussen de verkoop van ijs en paraplu’s.

  • André Somers

   Klopt, en daarom heb ik ook een pesthekel aan onderzoek wat daar stopt. Ik heb regelmatig op wetenschappelijke conferenties gevraagd wat dat statistische model nu eigenlijk betekende voor ons begrip van de werkelijkheid als de presentatie eindigde met het tonen van statistische verbanden. Je wil niet weten hoe vaak zo’n vraag totale verwarring opleverde. De onderzoeker begreep dat vaak gewoon niet, die vond mooi statistisch verband op zichzelf al een prachtig resultaat dat het publiceren waard is.

   Statistische verbanden zijn echter niet meer dan dat: een statistisch verband. Op zichzelf betekenen ze helemaal niets, en leveren geen bijdrage aan het begrip van de wereld om ons heen. Ze kunnen een nuttige rol spelen als deel van het bewijs van een verklarend model, of als input voor een model dat over andere dingen gaat maar waarvoor een verband tussen fenomenen wel nodig is voor een betrouwbaar model, maar verder betekenen ze maar erg weinig.

   In het geval van het artikel hierboven, begrijpen we nu dus niets meer over ADHD dan we al deden voor dit onderzoek.

   (in antwoord op willemZ)
   • willemZ

    Helemaal mee eens. Dit soort onderzoek dient alleen maar om de onderzoekers aan publicaties te helpen. Het bewijst niets, het zegt niets en het helpt niets.

    (in antwoord op André Somers)
 2. Edward_II

  Is het weer 1 april op de Joodse kalender?

 3. Cornelis Berend

  Ach, er is ooit wel eens onderzoek gedaan het verband tussen voornamen en de kans om ‘succesvol’ te worden in de maatschappij. Het kort door de bocht: kinderen in achterstandswijken hebben andere voornamen dan kinderen die op hun derde een viool in de hand gedrukt krijgen, zal ik maar zeggen.
  Ik ben ook geneigd om te denken er een verband bestaat tussen ouders die geen grenzen stellen en de diagnose ADHD.
  Als je daar de relatie voornamen ADHD bij haalt, kan je een leuke driehoek maken waar ook de relatie toekomstkansen en ADHD op aangegeven kan worden.

  Aldus kan je ‘de jeugd van tegenwoordig’ aardig visualiseren.

  In dit soort onderzoeken is het soms de vraag of oorzaak en gevolg niet worden omgedraaid, maar d’r is ook zoiets als self-fulfilling prophecy.

Reacties niet toegestaan