NASA maakt geweldige foto van ‘super hongerig’ zwart gat

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft een bijzondere foto vrijgegeven van een sterrenstelsel dat zich op 65 miljoen lichtjaar van de aarde bevindt. Op de afbeelding is de spiraalvormige structuur en de platte met stofwolken omgeven schijfvorm van NGC 4845 goed te zien.

De foto, gemaakt door de Hubble-telescoop, toont bovendien het gloeiende centrum van het sterrenstelsel met in het midden een enorm zwart gat. Wetenschappers ontdekten het zwarte gat dankzij de sterke zwaartekracht die het uitoefent op de omliggende sterren. Deze slingeren daardoor veel sneller rond het galactisch centrum dan normaal het geval is.

Volgens NASA is het centrum van de NGC 4845 niet alleen super zwaar maar ook ”super hongerig”. In 2013 zagen onderzoekers, die een ander sterrenstelsel observeerden, een gigantische gloed afkomstig van NGC 4845. Ze kwamen erachter dat deze gloed werd veroorzaakt door een bruine dwergster of een planeet, groter dan Jupiter, die in het zwarte gat werd gezogen en door het sterrenstelsel verslonden werd.

Image of spiral galaxy NGC 4845, a flat and dust-mottled disk surrounding a bright galactic bulge.

© NASA

 

Bron(nen):   The Telegraph