Hoe misinformatie zich op internet verspreidt

Een heel grote groep mensen denkt dat de Amerikanen op de maan zijn geweest. Maar je hebt nog een grote groep, die denkt dat de maanlanding volledig in scène is gezet. Hoe het ook zij, The World Economic Forum noemt digitale misinformatie een grote bedreiging voor de maatschappij. Er is steeds meer informatie en hoe meer er is, hoe meer er wordt verspreid, waardoor er ook meer misinformatie is. Bovendien, sinds de komst van de sociale media, worden pseudowetenschap, scepticisme en complottheorieën veel makkelijker in omloop gebracht. Wetenschappers hebben nu in kaart gebracht welke factoren een rol spelen of invloed hebben op de verspreiding van misinformatie. Hun onderzoek werd gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Onderzoeker Dr. Walter Quattrociocchi: 'Uit onze analyse blijkt dat gebruikers zich op content richten die toch al bij ze past, en dat ze de rest negeren. Zo bevestigen ze wat ze al dachten'. Vervolgens delen gebruikers deze informatie met gelijkgestemden, waardoor de groep een clubje wordt waarin dezelfde soort berichten steeds rondgaan. Mensen die er anders over denken haken af. 'De club zit als het ware in een echokamer'. Zo ontstaat letterlijk een alternatieve realiteit, die totaal verschilt van de 'echte' wereld, aldus de onderzoekers. Volgens hen is het zoeken naar informatie waarbij we in onze eigen ideeën bevestigd worden een natuurlijk fenomeen. Sociale media vergroten het effect ervan omdat het daar heel makkelijk is bepaalde informatie uit te sluiten, bijvoorbeeld door iemand met een - in jouw ogen - afwijkende mening niet meer te volgen. Dit heeft segregatie en polarisatie tot gevolg. Het gaat ook ten koste van de kwaliteit van de informatie. Broodje Aap-verhalen, geruchten, complottheorieën, ze worden allemaal eindeloos herhaald en versterkt. Helaas is er geen simpele oplossing, stellen de onderzoekers.

Bron(nen):   Huffington Post      

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  “Zo ontstaat letterlijk een alternatieve realiteit, die totaal verschilt van de ‘echte’ wereld, aldus de onderzoekers. Mensen die er anders over denken haken af. ‘De club zit als het ware in een echokamer’.”
  Religie

  • Diederich

   Dit geldt toch voor elke van zijn eigen gelijk overtuigde groep? Linkslezers, rechtsroepers, aluhoedjes, noem maar op. Ik zie het verschil niet,…

   (in antwoord op Blargh)
  • Floris Vrijdag

   Blarghs wereldbeeld

   (in antwoord op Blargh)
 2. Gert

  Mijn oma weet niet wat internet is, maar gelooft ook niet dat er mensen op de maan zijn geweest

 3. Jan Leul

  Zomaar een voorbeeld van digitale misinformatie op deze site,

  “Opzienbarende video: De intocht van de Sint in 1935. Geen zwarte piet
  te bekennen, wel veel witte pieten”
  https://www.welingelichtekringen.nl/opinie/376007/opzienbarende-video-de-intocht-van-de-sint-in-1935-geen-zwarte-piet-te-bekennen-wel-veel-witte-pieten.html

  • Boven Jan

   Leg uit waarom dat bericht volgens jou misinformatie is.

   (in antwoord op Jan Leul)
   • Jan Leul

    Als je even naar de link in mijn reactie gaat zie je in de comments plenty bewijs waarmee het artikel onderuit wordt gehaald. Gezien de achtergrond van de artikel plaatser kan ik rustig stellen dat het bewuste misinformatie betreft. Gelukkig vallen dit soort figuren steeds meer door de mand.

    (in antwoord op Boven Jan)
    • Boven Jan

     Je refereert aan een filmpje waarin simpelweg geen zwarte piet te zien is. Wat anderen beweren in de comments is niet relevant, jij beweert dat het filmpje misinformatie is. Maar dat is sec omdat jij en vele reaguurders, zwarte pieten willen zien en dus dit filmpje afdoen als een leugen. Maar feitelijk kan je de poster van het filmpje van niets beschuldigen. Wat z’n achtergrond is doet er in een oordeel over de waarheid van het filmpje niet toe.

     (in antwoord op Jan Leul)
     • Jan Leul

      Heb je de comments en bijbehorende filmpjes niet goed gelezen en bekeken. Zwarte pieten zijn wel degelijk te zien en die zgn witte pieten zijn hellebaardiers. Wel je eerst ff verdiepen in de materie voor je de rascismekaart trekt.

      (in antwoord op Boven Jan)
     • Boven Jan

      Er zijn twee mannen van kort achteren te zien die mogelijk mutsen als zwarte piet dragen, een kinderhand is snel gevuld blijkbaar.

      Waar trek ik de racismekaart Janneke Lul?

      (in antwoord op Jan Leul)
     • Jan Leul

      Mensen die het niet willen begrijpen ga ik het niet oeverloos uitleggen. Zeker niet aan nitwits die aan naamverbasteringen doen.

      (in antwoord op Boven Jan)
     • Boven Jan

      Volgens mij heb je zelf veel moeite het uit te leggen ventje en als je huilie huilie gaat doen vanwege naamsverbasteringen, moet je anderen niet beschuldigen van het trekken van de racismekaart als ze gewoon een discussie met je starten.

      (in antwoord op Jan Leul)
 4. Hector

  gelet op de “waarheidsvinding” van welingelichtekringen mag dit natuurlijk geen verrassing zijn….

Reacties niet toegestaan