Negende planeet ver achter Neptunus ontdekt

We kennen er acht: Mercurius, Venus, aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Ver achter Neptunus, op enorme afstand van de zon, zou zich nog een negende planeet bevinden. Dit beweren de Amerikaanse wetenschappers Mike Brown en Konstantin Batygin van de Technische Universiteit in Californië. De negende planeet is vermoedelijk een ijzige gasklomp, 500 keer zwaarder dan dwergplaneet Pluto en tien keer groter dan de aarde. Er werd al langer gespeculeerd over het bestaan van de planeet, maar nu is er voor het eerst sluitend bewijs. Het bewijs is gebaseerd op berekeningen. De onderzoekers maakten computersimulaties op basis van zes Kuipergordelobjecten (De Kuipergordel is een verzameling van rotsblokken en dwergplaneten) die allemaal dezelfde elliptische banen volgen. Dat kan volgens hen geen toeval zijn. De theorie is dat de planeet tijdens het ontstaan van het zonnestelsel is weggeslingerd door Saturnus en Jupiter. Over een aantal dingen is nog wel onzekerheid. Zo is de baan ongeveer berekend, maar is de exacte locatie van 'Planeet Negen' nog niet gevonden. Mogelijk kunnen de Keck- en Subaru-telescopen hem vinden als hij op het verste punt van zijn baan staat. Brown en Batygin staan te boek als zeer betrouwbare wetenschappers. Brown kreeg alleen wel heibel met zijn dochter toen hij eerder al ontdekte dat Pluto geen gewone planeet is maar een dwergplaneet. 'Mijn dochter is daar nog altijd kwaad over. Ze heeft gezegd dat ze me pas vergeeft als ik een nieuwe planeet ontdek'.    

Bron(nen):   Scientias  de Volkskrant  NOS  

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  “toen hij eerder al ontdekte dat Pluto geen gewone planeet is maar een dwergplaneet.”
  Niemand “ontdekte” dat, dit is een classificatie Maroesj

 2. Raymond de Greef

  Hier wordt al jaren over geschreven planeet Nubiru ,de mensen die hier overschreven of spraken werden als complot denkers en fantasten weg gezet,de reguliere wetenschappers lijden aan tunnel visie , het staat zelfs in de bijbel omschreven en al enkele jaren op onafhankelijke nieuws sites die keer op keer gelijk krijgen met een objectieve berichtgeving die de mainstream media niet wil delen.
  Grote veranderingen staan op komst ,vele willen dat niet zien !
  Ik wens iedereen veel sterke en liefde want dat zult U nodig hebben!

 3. Burgermans

  @Maroesha: De kop boven dit stukje klopt niet. De genoemde planeet is nog nooit waargenomen en dus ook nog niet ontdekt maar wordt slechts vermoed.

Reacties niet toegestaan