2015 was veruit warmste jaar ooit

Vorig jaar was veruit het warmste jaar ooit. De temperaturen waren wereldwijd 1°C hoger dan voor de industriële revolutie, dit blijkt uit de definitieve cijfers van het Met Office. Dit is het weerkundige instituut van het Verenigd Koningrijk, vergelijkbaar met het Nederlandse KNMI. Dit betekent dat de aarde steeds dichter bij de ‘beruchte’ en gevaarlijke grens van 2°C komt. Het oude warmterecord, van 2014, werd met maar liefst 0,13° C verbroken. Een toename die in het verleden enkel geëvenaard werd in 1998. Het Met Office verwacht in 2016 opnieuw een vergelijkbare stijging van de wereldwijde temperatuur. Meteoroloog Peter Scott noemt 2015 een “record verbrekend jaar voor ons klimaat”. Hij legt uit: “Het verschil met het niveau van voor de industriële revolutie kwam voor het eerst boven de 1°C en de gemiddelde temperatuur in 2015 is de hoogste ooit gemeten.” Naast de effecten van klimaatverandering, werden de temperaturen in 2015 ook verstoord door het El Niño fenomeen. Hoewel het duidelijk is dat deze een groot effect had op de wereldwijde temperaturen, moet ook erkend worden dat menselijke invloeden het klimaat naar onbekende gebieden drijven. De data van het Met Office is gebaseerd op duizenden temperatuurmetingen verspreid over de hele wereld, zowel op het land als in de zee. Daarmee dienen deze gegevens als één van drie bronnen die gebruikt worden om de temperatuur op aarde te beoordelen.

Bron(nen):   Independent      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Apekool

  “moet ook erkent worden dat menselijke invloeden het klimaat naar onbekende gebieden drijven” – ook erkennen is ‘t kofschip van de man-made climate hoax binnengevaren.

 2. Motto

  De industriële revolutie begon rond 1750 en sinds die tijd, dus ongeveer 250 jaar geleden, is de temperatuur 1 graad gestegen. Het klimaat verandert al zo lang de aarde bestaat en dat is ongeveer 4,5 miljard jaar geleden. De eerste mensen verschenen ongeveer 125.000 jaar geleden. Komt nog bij dat de temperatuur in de vroege middeleeuwen, dus ver voor de industriële revolutie, hoger was dan nu. Dat die 1 graad stijging van de afgelopen 250 jaar door meneslijk handelen komt, is dus zeer de vraag en zeker niet wetenschappelijk bewezen.

 3. Burgermans

  Broodje Aap/ linkse leugen.

  Het klimaat verandert al miljarden jaren en is door de millennia heen al veel kouder en ook al veel heter geweest. De mens heeft daar geen enkele invloed op.

Reacties niet toegestaan