Onderzoeker: ‘Beruchte complottheorieën kunnen niet waar zijn’

  Als de opwarming van de aarde een complot is, dan zou dat complot na 3 jaar en 9 maanden zijn uitgekomen. Er zouden ongeveer 400.000 mensen bij betrokken moeten zijn. Dat stelt de Engelse radioloog en wetenschapper David Grimes. Grimes beredeneert dat ook het vermeende complot rondom vaccins niet waar kan zijn. Al na 3 jaar en 2 maanden zou uitkomen dat de bijwerkingen te gevaarlijk zijn. Een complot rondom de Amerikaanse maanlandingen zou volgens hem al in de jaren '70 zijn uitgelekt. Door naar echte complotten te kijken, komt Grimes tot de conclusie dat hoe meer mensen op de hoogte zijn van de geheimen, hoe groter de kans is dat iemand uit de school klapt. Voor deze 'faalcurve' bedacht hij een formule. (Voor de liefhebbers, hier staat de formule). Uit de formule blijkt dat als je een complot langer dan 10 jaar wil stilhouden, je niet meer dan 1000 mensen moet betrekken. Wil je het 100 jaar geheim houden, dan mogen maar 125 mensen op de hoogte zijn. Grimes heeft zich niet gebogen over de grootste complotten ter wereld, zoals de instorting van Gebouw 7 na 9/11 of de moord op Kennedy: 'Het probleem is dat er geen betrouwbare schattingen zijn van het aantal betrokken mensen'. Daarnaast is hij bang voor eventuele dodelijke gevolgen als hij ingaat op complottheorieën die met wetenschap of geneeskunde te maken hebben. Hij neemt het overigens wel op voor complotdenkers: 'Het is gebruikelijk om dit soort samenzweringstheorieën en hun aanhangers af te wijzen. Ik wilde het omgekeerd aanpakken, en onderzoeken in hoeverre zulke theorieën mogelijk zijn. Niet iedereen die in een samenzwering gelooft is onredelijk of onnadenkend'.

Bron(nen):   De Morgen      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Dat zou ik ook zeggen als ik een complot wilde verbloemen.

 2. Vogelbeest

  Volgens mij heeft hij helemaal gelijk. Jammer dat chemtrails niet ter sprake kwamen. Ook zo’n onzinverhaal.

 3. Apekool

  Maarrr, er is toch helemaal geen twijfel over klimaatverandering terwijl de aarde dus soms opwarmt, en soms afkoelt?

  Wat wel ter discussie staat is de invloed van de mens daarop – dat is dan ook geen complot, maar een weloverwogen beleidsrichting op basis van zeer wankele theorieën (geen bewijs uiteraard) uitgevoerd door overheden die overduidelijk niet in het belang van hun inwoners handelen.

 4. harrr

  Nee hoor.. complottherorieen zijn nooit waar:…

  http://www.infowars.com/33-conspiracy-theories-that-turned-out-to-be-true-what-every-person-should-know/

 5. Bart_van_Oerle

  Ja natúúrlijk. Daarom kan zulke onzin als her Christelijk geloof (en andere religies), honderden jaren bestaan.

  En wat betreft catastrofale klimaatverandering veroorzaakt door de mens, dat complot is inderdaad ook uitgekomen met climategate. Dat er vervolgens allerlei processen in werking traden om de schade te herstellen, toont maar weer aan hoe robuust zulk soort ideeën kunnen zijn.

 6. Gert

  “Daarnaast is hij bang voor eventuele dodelijke gevolgen als hij ingaat op complottheorieën die met wetenschap of geneeskunde te maken hebben”

  Vind ik toch veelzeggend…

 7. Captain Gorgeous

  Dit spreekt toch een (niet zo’n) beetje de voormalig minister van defensie van Canada tegen. Pak weg 70 jaar op zijn minst.

  https://www.youtube.com/watch?v=90ALYE6CdrA

  Als het complot de bron van uitlekken in zijn macht heeft, wordt het toch een stuk lastiger om milliarden mensen wakker te schudden.

  Peace

Reacties niet toegestaan