De aarde bestaat eigenlijk uit twee planeten

De aarde bestaat eigenlijk uit twee planeten. 4,5 miljard jaar geleden knalde onze planeet frontaal op de planeet Theia. Die spatte daardoor uit elkaar. Uit de brokstukken is de maan ontstaan, maar enkele delen zijn ook samengesmolten met de aarde.

Dat schrijft een groep wetenschappers in vakblad Science. De botsing met Theia is al langer bekend, maar onduidelijk was hoe dat precies gebeurde. Om daar achter te komen, vergeleken de onderzoekers de chemische 'vingerafdruk' van zeven maanstenen met stenen uit het binnenste van de aarde. Deze waren precies gelijk. De aarde en de maan hebben dus dezelfde afkomst.

Dat kan alleen als bij de knal een enorme kracht vrijkwam, wat enkel mogelijk is bij een frontale botsing. "Theia is grondig door de aarde en de maan gemengd en gelijkmatig verdeeld. Dat verklaart waarom we geen verschillende vingerafdruk zien," zeggen de wetenschappers.

Een eerdere theorie die ervan uit ging dat Theia langs de aarde scheerde en zo in stukken was gescheurd, gaat dus niet meer op. De delen waaruit de maan zou zijn ontstaan zouden dan een andere samenstelling moeten hebben.

Bron(nen):   De Morgen