Effect van LSD op de hersenen in beeld gebracht

De invloed van LSD op de hersenen is door middel van hersenscans met drie verschillende beeldanalysetechnieken in beeld gebracht. Dit onderzoek van het Imperial College in Londen leidde tot verrassend nieuwe inzichten in de neurale basis voor de effecten van deze drug. Vrijwilligers kwamen op twee opeenvolgende dagen naar het laboratorium en kregen op de ene dag 75mcg LSD geïnjecteerd en op de andere een placebo. Het toedienen van de LSD ontketende een golf van veranderingen in de activiteit en de connectiviteit in de hersenen. Op basis hiervan ontwikkelden wetenschappers nieuwe theorieën over de visuele hallucinaties en het gevoel van eenheid met het universum dat veel gebruikers ervaren. Uit de hersenscans van de trippende vrijwilligers bleek dat informatie uit verschillende delen van de hersenen verwerkt werd en niet alleen uit de de visuele cortex aan de achterkant van het hoofd waar visuele informatie normaal gesproken verwerkt wordt. Onder invloed van LSD werden verbindingen gemaakt tussen hersendelen die er anders niet zijn. Tegelijkertijd toonden andere beelden aan dat regio's van de hersenen die normaal gesproken samen een netwerk vormen nu meer los van elkaar gingen functioneren. En dat resulteerde in het gevoel van één te zijn met de kosmos en het ego te overstijgen. Foto: Imperial/Beckley Foundation

Bron(nen):   The Guardian      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Blargh

    “Onder invloed van LSD werden verbindingen gemaakt tussen hersendelen die er anders niet zijn.”
    En dat is hoe verrassend?

  2. harrr

    Vreemd dat ze nu onderzoeken wat de effecten zijn van LSD terwijl het juist daarvoor ontwikkeld was. Wat had je dan verwacht te vinden?
    Het was een standaard psychotherapie medicijn totdat het patent verlopen was in 1963. Vervolgens is het in de recreatieve sfeer beland en sinds die tijd is het een “illegale drug”.

Reacties niet toegestaan