Schotten krijgen leverziekten van te lage waterhardheid

Het Schotse leidingwater kan bijdragen aan het grote aantal sterfgevallen als gevolg van leverziekten, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Schotten staan erom bekend grote hoeveelheden bier en whisky tot zich te nemen, maar wetenschappers zijn er nu van overtuigd dat het veelvuldig voorkomen van leverziekten deels aan de zachtheid van het kraantjeswater te wijten kan zijn.

Dat wil niet zeggen dat alcohol geen rol speelt: in gebieden waar het water zacht is (een laag magnesiumgehalte heeft), hebben mensen meer kans om een leverziekte te krijgen die gerelateerd is aan het drinken van alcohol dan in gebieden met hard water.

Uit eerder onderzoek bleek al dat de alcoholconsumptie in Engeland ongeveer even hoog is, terwijl er in Schotland veel meer leverziekten voorkwamen. Dit zou verklaard kunnen worden door het feit dat het water in bijna heel Schotland zacht is.

Het toevoegen van magnesium aan het drinkwater zou een oplossing kunnen zijn, maar veel mensen zijn tegenstander van het kunstmatig toevoegen van stoffen aan het water.

Bron(nen):   The Times  Alcohol and Alcoholism    

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. grasspriet

    Wat een misleidende titel!
    De titel te lezen is het een feit terwijl in de tekst duidelijk staat ‘KAN zijn’

    Bovendien ben ik erg sceptisch bij deze uitslag van het onderzoek.
    Het nuttigen van alcohol is een veel groter gevaar dan kraanwater met een laag magnesiumgehalte.
    Mineralen in water neemt ons lichaam nl niet op. Mineralen moeten uit voeding komen, daar kan ons lichaam wat mee.
    Dus halleluja dat de Schotten tegen kunstmatige toevoeging zijn!

  2. nadine_v

    Bier bevat veel magnesium!

Reacties niet toegestaan