Smeltende Noordpool kan extreem koude winter opleveren

Door het versnelde slinken van het Arctische zee-ijs deze zomer neemt de kans op een extreem koude winter in Europa en Amerika toe, meldt The Huffington Post. Volgens klimaatwetenschappers beïnvloeden de hogere temperaturen in het Noordpoolgebied de straalstroom, een zeer sterke wind die op zo’n 10 kilometer hoogte waait, en die normaliter van west naar oost waait. Maar door de opwarming van de Noordpool zal de straalstroom (zie video) meer noord-zuid gaan waaien, voorspelt Jennifer Francis, een atmosferische wetenschapper aan de Rutgers University in New Jersey. En dat kan een winter opleveren zoals die van 2009-2010 en die van 2010-2011, toen de oostkust van Amerika en Europa geteisterd werden door hevige sneeuwstormen.

574 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. gerrit52

  ik ga alvast voorraden aanleggen en de kachel opstoken.

 2. Karel Kritisch

  Komt die elfstedentocht toch nog eens..

 3. Kees van der Plas

  Brrrrrrrrrrrrrrrr.

 4. Stanislawsympatico

  Extreem koud? Ik heb het idee dat het predicaat ‘extreem’ de laatste tijd te pas en te onpas wordt gebruikt als het om het weer gaat. Kan er geschaatst worden? Dan is het opeens extreem koud. Ligt het treinverkeer stil door blikseminslag? Dan is extreem noodweer over het land getrokken.

  ALS de komende winter net zo koud wordt als de voorgaande winters, zal deze niet in de boeken gaan als ‘ extreem.’ Voorgaande winters zijn zowel wat betreft gemiddelde temperatuur als het ‘Koude Getal’ normaal te noemen.

 5. marianne martens

  we weten het alleen nog niet maar het magnetisch veld verschuift naar
  Europa met uitlopers naar GB en het magnetisch veld van de Zuidpool verschuift naar de stille Oceaan met uitlopers naar Z+ N.Amerika.
  Praatjes vullen dan geen gaatjes meer.

  • Ralf de Kleine

   Niks van gemerkt nog. Valt dat toevallig samen met het vergaan van de wereld in 2012?

   (in antwoord op marianne martens)
   • Heldoppantoffels

    Ach op zich leuke reacties, maar op zich is het verschuiven van de magnetische polen een feit dat je eenvoudig kunt opzoeken.
    Dit heeft volgens de leer echter geen invloed op het klimaat, dus in dat opzicht voegt het niet veel toe. Een zonnevlam kan dan overigens wel meer schade aanrichten.

    (in antwoord op Ralf de Kleine)
  • KritischeMassa

   Ah, we hebben een wetenschapper in ons midden…

   Uitgekeken op Niburu?

   (in antwoord op marianne martens)
 6. ESMyesPlease

  De laatste winter was wel een beetje laat. En zelden bevroor mijn voorhoofd zodat ik dizzy werd. Op de fiets was het echt geen pretje.
  Maar ja, ik leef nog wel.
  Volgens mij verschuift er nog meer.
  Niet zeuren !
  Er is niks aan de hand.
  Alles gaat volgens plan.
  De zon maakt alles goed zoals het hoort.

 7. Pietje_Precies

  top! Eerst krijgen we een hete zomer (zie 50 berichten terug) en er nou een koude winter bij. Fantastisch, de hele zomer naar het strand en in de winter lekker schaatsen.
  als dat nou lekker uitmiddelt, dan blijft het even warm/koud op de aardbol.

 8. Daniel Qpangglitch

  ik vind het onverstelbaar

Reacties niet toegestaan