Liever een dochtertje? Ook dat kan.

Achthonderd dollar. Dat kost het om je spermacellen te verdelen in de snelle jongens (met het mannelijke Y chromosoom) en de langzamere zaadcellen met het vrouwelijke X-chromosoom. Een schimmige en onbetrouwbare methode aangeboden in Michigan, VS. Een meer betrouwbare methode in een high-profile kliniek komt al snel neer op achttienduizend dollar. Hoewel in landen als China en India de voorkeur sterk uitgaat naar jongetjes, is in Amerika een trend gaande waarbij moeders veel geld uitgeven aan allerlei procedures om maar een meisje te mogen baren. Het zelf kunnen kiezen van het geslacht van een kind is inmiddels uitgegroeid tot een business met een omzet van $100 miljoen per jaar en er worden jaarlijks zo’n 4000 tot 6000 procedures uitgevoerd. Vruchtbaarheidsspecialisten voorzien een explosieve groei in de nabije toekomst in geslachtbepaling, nu koppels meer gewend raken aan het idee dat zij zelf het geslacht van hun baby kunnen bepalen. Een veelgebruikte methode is Preïmplantatie Genetische Diagnostiek (PGD), waarbij een embryo op geslacht wordt gescreend voordat het wordt ingeplant. Amerika is één van de weinige landen waar PGD nog legaal is voor het vooraf bepalen van het geslacht van het kind. In Nederland wordt het gebruikt om te screenen op ernstige erfelijke aandoeningen in de embryo. Ondanks de vele bezwaren van medische ethici lijkt het er sterk op dat het kiezen van het geslacht van een baby legaal en ongereguleerd zal blijven in de Verenigde Staten, en in de toekomst een miljarden industrie zal worden. Dus zeg het maar. Een jongen of een meid?

Bron(nen):   Slate Magazine      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. grasspriet

  Walgelijk.

  Tenzij er in het geval van een bepaald geslacht een ernstige ziekte speelt.

 2. arjanvrh

  Grasspriet noemt het alvast walgelijk maar vergeet te vermelden waarom. De redactie refereert aan “de vele bezwaren van medische ethici” maar noemt er geen. Die staan ook niet in Slate overigens.

  Het is lastig te reageren op argumenten die niet eens genoemd worden! lpnl

  • nadine_v

   Sterk punt! Via google vind je bij ‘medische ethiek geslachtsbepaling voor de geboorte’ veel over christelijke en joodse medische ethiek. Tamelijk voorspelbaar dat die niet razend enthousiast zijn.
   Een goed stuk (pro) vind ik: http://tinyurl.com/9yjrxt4
   Er zijn mensen die het geslacht proberen te beïnvloeden door diëten of ovulatieplanning: moet je dat dan ook verbieden?
   Volgens mij is het alleen een probleem in landen met een 1-kindbeleid, bruidsschatten, … maar is moord meteen na de geboorte een ethischer vorm van geslachtsbepaling?
   In Westerse landen kom je hoogstwaarschijnlijk op een 50/50 verdeling uit.

   (in antwoord op arjanvrh)
   • arjanvrh

    Ik zie in het artikel nog wel wat nadelen genoemd trouwens. Zoals “het is een onnodige medische procedure”. Ik neem aan dat volwassen mensen zelf kunnen bedenken wat ze nodig vinden en wat niet. Een wijnvlek laten weghalen is ook “onnodig” als anderen mogen bedenken wat nodig is en wat niet. “Dokters die ophouden met het behandelen van onvruchtbaarheid omdat ze meer kunnen verdienen”. Met zo’n drogreden kun je een topkok ook verbieden kreeft te bereiden omdat hij ook in de gaarkeuken had kunnen werken. Het zou ” geslachtsdiscriminatie bevorderen”. Dat moeten ze dan nog maar even uitleggen. Het moet zoiets zijn als “Mannen worden niet meer aangenomen omdat ouders voor een dochter konden kiezen”. En natuurlijk is het “an inappropriate use of medical resources”. Ergo, het is “ongepast”, dus hoort het niet. Verder geen argument te vinden. lpnl

    (in antwoord op nadine_v)
    • nadine_v

     Cosmetische chirurgie is in veel gevallen ook niet medisch noodzakelijk en soms ziekelijk-verslavend en verminkend. Dat is ook niet verboden.
     ‘Geslachtsdiscriminatie bevorderen’ herken ik er ook niet in, tenzij … Een kennis wilde alleen kinderen als het meisjes waren ‘want die kun je zo’n leuke kleertjes aandoen’. Ik zou haar zonen maar wat graag de nodige geslachtsdiscriminatie gegund hebben.

     (in antwoord op arjanvrh)
 3. HoogstKoninklijk

  Jongens en meiden verschillen niet alleen in uiterlijkheden, maar ook in karakterkenmerken. Kan dat dan ook vooraf bepaald worden? Of krijgen we straks heel veel mensen die geboren zijn in het verkeerde lichaam?

Reacties niet toegestaan