Wat je muzieksmaak zegt over je persoonlijkheid

Wetenschap
woensdag, 31 augustus 2016 om 8:41
welingelichtekringen header 1
Mensen die elkaar beter willen leren kennen, vragen al snel naar de muziekvoorkeur van de ander. Zonder het zelf precies door te hebben komen ze zo veel over hun gesprekspartner te weten. Althans dat stelt psycholoog en onderzoeker Ben Ambridge, die een test ontwikkelde over muzieksmaak en persoonlijkheid. Vul zelf zijn vragenlijst in. Geef om te beginnen een cijfer voor de mate waarin je een hekel hebt aan of juist houdt van onderstaande muziekstromingen: De muziekstromingen worden vervolgens in vier categorieën verdeeld. Het zegt het volgende over je persoonlijkheid:  
12122 16y15l7
  • Om er achter te komen in welke mate je van reflexieve en complexe muziek houdt, neem je het gemiddelde van je scores op blues, klassiek, folk en jazz.
  • Voor krachtige en rebelse muziek middel je de score van alternative, heavy metal en rock.
  • Voor upbeat en conventioneel neem je het gemiddelde van pop, country, religieuze muziek en soundtracks.
  • Of je van energieke en ritmische muziek houdt wordt bepaald door het gemiddelde van dance/electronica, hip-hop/rap en soul/funk.
  • Liefhebbers van reflexieve en complexe muziek (blues, klassiek, folk, jazz) scoren iets hoger op openheid voor nieuwe ervaringen. Ze zijn vaak weinig sportief, politiek liberaal en presteren iets beter op IQ-testen.
  • Wie van krachtige en rebelse muziek (alternative, metal en rock) houdt, heeft ongeveer hetzelfde profiel, maar beschouwt zichzelf vaak wel als sportief.
  • Voor wie upbeat en conventionele muziek (country, pop) favoriet is, geldt een ander profiel. Je scoort dan iets lager op openheid voor nieuwe ervaringen en IQ-testen, maar bent meestal wel sympathiek, extravert en je beschouwt jezelf als aantrekkelijk, welvarend en sportief. Deze groep is politiek conservatiever en heeft het minst vaak last van depressies.
  • De liefhebbers van energieke, ritmische muziek (dance, hip-hop, soul) zijn meestal ook extravert, prettig in de omgang en sportief. Ze scoren alleen niet zo hoog op politiek conservatisme en hebben ook geen lagere IQ-scores.
Bron(nen): The Independent