Futuristische ruimtemotor werkt misschien toch: in 4 uur naar de maan?

Het werd fysisch onmogelijk geacht: een motor die zich zonder brandstof kan voortbewegen. Maar nu is er een wetenschappelijk artikel verschenen waarin wordt aangetoond dat het misschien toch kan. En dat zou gigantische kansen bieden voor de ruimtevaart. Met de zogenoemde EmDrive zouden astronauten in 70 dagen naar Mars kunnen en in 4 uur naar de maan.

De Britse uitvinder Roger Shawyer stuitte eind jaren negentig op veel scepsis toen hij zijn Electromagnetic Propulsion Drive, zoals de machine voluit heet, presenteerde. Het zou fysisch onmogelijk zijn om een ruimtevaartuig voort te bewegen zonder brandstof maar enkel op het vacuüm van de ruimte zelf. Het Eagleworks Laboratory van NASA, heeft nu de lang verwachte peer-review uitgevoerd.

Dat wil zeggen dat de NASA-wetenschappers de gebruikte testmethodes en -metingen aan een grondige analyse hebben onderworpen. Ze moeten concluderen dat er geen fouten zijn gemaakt. Uit hun studie blijkt dat de motor een voortstuwing van 1,2 millinewton per kilowatt kan opwekken in een vacuüm. Maar er is maar één manier om er achter te komen of de motor echt werkt. De Australische deskundige, dr. Patrick Neumann, zei daarover: "Uiteindelijk zal de grote test erin bestaan om de motor de ruimte in te sturen". En die stap is nog wel heel ver weg.