Wetenschap bewijst: vampieren zijn niet helemaal verzonnen

Vampieren komen alleen in horrorfilms voor. Dacht je. Maar ze zijn niet helemaal verzonnen. Ze lijken geïnspireerd op een specifieke aandoening, die tegenwoordig nog steeds voorkomt.

De ziekte heet porfyrie, wat een verzamelnaam is voor acht erfelijke zeldzame bloedziekten. Heb je porfyrie dan ben je extreem gevoelig voor licht en heb je last van bloedarmoede. Vroeger kregen mensen die er aan leden een behandeling op basis van dierenbloed en leefden ze vooral 's nachts. Dat klinkt herkenbaar, niet?

"Mensen die aan porfyrie lijden zijn chronisch anemisch, waardoor ze continu vermoeid zijn, er bleek uitzien en niet tegen daglicht kunnen," legt Barry Paw van het Dana-Farber/Boston Children's Cancer and Blood Disorders Center uit. "Zelfs wanneer het buiten bewolkt is, is er voldoende ultraviolet licht om blaren en andere verwondingen te veroorzaken aan de lichaamsdelen die worden blootgesteld, voornamelijk de oren en de neus," voegt de wetenschapper daar nog aan toe. Hij werkt samen met zijn team aan een medicijn en schreef onlangs in vaktijdschrift PNAS de genmutatie gevonden te hebben die porfyrie zou veroorzaken. "Ook al zijn vampieren niet echt, mensen die lijden aan de ziekte hebben wel nood aan nieuwe, innovatieve therapieën," besluit Paw.

Bron(nen):   HLN