Stephen Hawking heeft het perfecte advies voor mensen met een depressie

Maandag vierde Stephen Hawking zijn 76ste verjaardag. De dag ervoor hield de grote natuurkundige een toespraak op het Royal Institute in Londen over depressie. Hij trok een poëtische parallel tussen zwarte gaten en depressies en had een hoopvolle boodschap voor mensen met psychische problemen.

"De boodschap van deze lezing is dat zwarte gaten niet zo zwart zijn als ze vaak worden afgeschilderd. Ze zijn niet de eeuwige gevangenissen, zoals we eerst dachten. Dingen kunnen uit een zwart gat komen en mogelijk zelfs naar een ander universum gaan. Dus als je het gevoel hebt dat je in een zwart gat zit, geef dan niet op. Er is een uitweg."

Hawking vertelde ook over zijn werk, zijn leven en zijn ziekte. "Ook al had ik pech dat ik motorneuronziekte kreeg, op bijna elk ander vlak heb ik veel geluk gehad. Ik heb geluk gehad dat ik in de theoretische fysica kon werken in een fascinerende tijd en het is een van de weinige gebieden waarin mijn handicap niet een serieuze handicap is."

De grote natuurkundige besloot met: "Het is belangrijk om niet boos te worden, hoe moeilijk het leven ook lijkt, want je verliest alle hoop als je niet kunt lachen om jezelf en het leven in het algemeen."

Bron(nen):   The Independent