Zijn dit twee zonnen? Nee, een 6.000 jaar oude tekening van een supernova

Tientallen jaren lang dachten wetenschappers dat de rotstekeningen in Kashmir, in de Himalaya, een jachttafereel voorstelden, maar astronomen denken nu dat het de afbeelding is van de gehele hemel met een supernova.

Archeologen ontdekten de tekeningen bijna een halve eeuw geleden. Er worden twee jagers afgebeeld, een stier en iets wat lijkt op twee zonnen. Maar die uitleg stelde Mavank Vahia en zijn team van astrofysici in India en Duitsland niet tevreden. “Ons eerste argument was dat er geen twee zonnen kunnen zijn,” vertelt Vahia in The Guardian. “We dachten direct dat het een object moet zijn dat aan de hemel verscheen en de aandacht trok van de kunstenaars.”

Supernova’s, sterren die op spectaculaire wijze exploderen, zenden signalen uit die duizenden jaren door de ruimte reizen. Daardoor kunnen astronomen de tijd en plaats opsporen van de stervende hemellichamen. Vahia en zijn team zochten in hun catalogus op basis van de oude rotstekening. “We hadden er een nodig die helderder was dan de maan bij nacht en zichtbaar gedurende de dag,” vertelt hij. Ze kwamen uit bij Supernova HB9, een ster die ongeveer 4.600 jaar voor Christus uiteen spatte.

Door de plattegrond van de hemel terug te draaien naar die tijd kwamen er meer aanwijzingen boven. Vanuit Kashmir zou de supernova ergens bij de Orion-constellatie te zien moeten zijn geweest. “Die staat bekend als de scene van de jager,” aldus Vahia. “De supernova was ook te zien net boven de constellatie van Taurus, de stier, die eveneens op de tekening staat.”

De astronomen denken niet langer dat de oude kunstenaars een jachttafereel hebben afgebeeld verlicht door een spectaculaire supernova. “Ze hebben de gehele hemel getekend.”

Bron(nen):   The Guardian