Waarom leerlingen pesten op de middelbare school

Het is treurig maar waar: pesten op de middelbare school maakt je populair. Op de basisschool is dat veel minder het geval. Dat blijkt uit onderzoek van gedragswetenschapper Loes Pouwels van de Radboud Universiteit.

“Pesten op de middelbare school wordt beloond met populariteit, een slachtoffer verdedigen juist niet”, zegt Pouwels tegen RTL Nieuws. Ze onderzocht meer dan 2000 middelbare scholieren en 500 leerlingen op de basisschool en keek naar de sociale status en populariteit van pesters.

Leerlingen op de middelbare school zijn negatief over pesten, maar keuren het gedrag van hun klasgenoten niet sterk af. “Ze wijzen op de negatieve eigenschappen van het slachtoffer, het pestgedrag keuren ze niet heel sterk af, juist omdat de pesters populair zijn.”

10 tot 15 procent van de leerlingen geeft aan gepest te worden. Klasgenoten vertellen dat 30 procent zelf pest, assisteert bij het pesten of het aanmoedigt. Anders dan op de basisschool zijn de pesters op de middelbare school populair en de verdedigers juist minder. Jongeren weten dat ze niet moeten pesten waar volwassenen bij zijn. “Daarom wordt pesten door volwassenen onderschat, ze zien het vaak niet.”

Volgens Pouwels pesten jongeren vooral vanwege sociale status. “Leerlingen pesten vaak om twee redenen: om populair te worden of om populair te blijven en de hoge positie in een groep in stand te houden.”

Bron(nen):   RTL Nieuws