Onderzoek: er is mogelijk verband tussen agressie en antidepressiva

Agressie is een mogelijke bijwerking van antidepressiva. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van hoogleraar forensische psychiatrie Robbert-Jan Verkes, zo meldt onderzoeksprogramma Zembla.

De hoogleraar van de Radboud Universiteit raadt aan om patiënten goed in de gaten te houden, vooral in de eerste weken dat ze de medicijnen slikken. “Ik denk dat er in zeldzame gevallen toch een verband is tussen bepaald gedrag en die medicatie. Bij het bijwerkingencentrum Lareb zijn onevenredig veel gevallen gemeld van geweld en antidepressiva als je het vergelijkt met geweld als bijwerking van andere medicijnen. Ook in de Verenigde Staten wordt onevenredig vaak agressie gemeld als bijwerking,” zegt Verkes tegen RTL Nieuws.

De wetenschapper testte bij ratten het middel citalopram. “Eigenlijk zou het zo moeten zijn dat ratten minder agressief worden van citalopram, want dat gebeurt ook bij de meeste mensen, maar een aantal ratten werd juist steeds agressiever. Ik denk dat daar echt iets zit en dat je dat ook ziet bij mensen.” Er wordt al jaren gediscussieerd over de vraag of antidepressiva kunnen leiden tot agressief gedrag. Zo spelen de medicijnen zelfs een rol in een aantal moordzaken. In Nederland slikken meer dan een miljoen mensen antidepressiva.

Bron(nen):   RTL Nieuws