Spectaculaire ‘discobal’ in de ruimte straalt als helderste ster aan de hemel

Kijk vannacht naar buiten en je zult een nieuwe ster ontdekken, de helderste aan de hemel. Het object is zaterdag gelanceerd door ruimtevaartbedrijf Rocket Lab.

Zonder er ruchtbaarheid aan te geven schoot het bedrijf een raket de ruimte in vanaf een schapenboerderij op het schiereiland Mahia in Nieuw-Zeeland. Peter Black, oprichter en CEO, sprak van een welhaast ongeëvenaarde stap in de commerciële ruimteverkenning. Ook Nieuw-Zeeland is trots.

De namaakster is gemaakt van koolstofvezel en bevat 65 reflecterende panelen. De drie meter brede geodetische bol weerspiegelt de stralen van de zon naar de aarde en creëert een knipperlicht dat overal ter wereld zichtbaar is. Naar verwachting is de ‘discobal’ negen maanden lang het helderste object aan de hemel. Rocket Lab schrijft dat de ster ons moeten herinneren aan onze kwetsbare plek in het universum.

Maar er klinkt veel kritiek uit wetenschappelijke hoek. Astronomen zeggen dat ze belemmerd worden in hun onderzoek door de lichtvervuiling die de bol veroorzaakt. Sommigen spreken zelfs van ‘space graffiti’. Mogelijk was Rocket Lab zich van geen kwaad bewust, zegt professor Richard Easter aan The Guardian, maar onbedoeld is zijn beroep bijzonder zwaar getroffen.

Of de discobal mag blijven hangen is nog onduidelijk. Wil je er nog van genieten nu het kan, dan is er een online kaart waarop je kunt bekijken waar de bol zich bevindt en naar welke kant je moet kijken om hem te kunnen waarnemen.

Bron(nen):   The Guardian