De magnetische polen kunnen switchen. En dat leidt mogelijk tot chaos

Het is al eerder voorgekomen dat de magnetische polen van de aarde switchen. Als dat weer gebeurt kan er chaos ontstaan. Licht, smartphones en computers vallen dan mogelijk uit.

Sinds 780.000 jaar bevindt de magnetische zuidpool zich op de geografische noordpool. Daarvoor was het dus andersom. Zo’n switch van de polen gebeurt niet van de ene op de andere dag. Daar gaan soms duizenden jaren over heen. Volgens experts zitten we momenteel in zo’n switchperiode. Dat weten ze onder meer doordat het aardmagnetisch veld de laatste 200 jaar met 15 procent afgezwakt is, schrijven ze in een wetenschappelijk rapport op de site Undark.

Door die verzwakking is de bescherming die dit veld normaal biedt tegen schadelijke zonne- en kosmische straling tijdelijk verminderd. Daarnaast kunnen satellietsystemen ontregeld raken, waardoor licht, computers en smartphones uit zouden vallen, zo klinkt het. Het rapport citeert ook Daniel Baker, directeur van het Laboratory for Atmospheric and Space Physics aan de University of Colorado. Hij vreest zelfs dat “delen van de planeet onbewoonbaar worden tijdens de omwisseling.”

Elke 200 tot 300 duizend jaar keren de magnetische polen om. De laatste keer dat dat gebeurde is al 780.000 jaar geleden. Het lukt overigens niet altijd. 40.000 jaar geleden is een mislukte poging gedaan.

Bron(nen):   HLN