Niet de nerds op school, maar de populaire kinderen verdienen later het meest
Sommige kinderen (of ouders) zijn jaloers op de paar kinderen in de klas die altijd serieus met hun werk bezig zijn en hun studie belangrijker vinden dan lol maken. Nerds.
Die jaloezie kan worden verklaard uit de verwachting dat de nerds later in het leven beter terecht komen dan de populaire kinderen uit de klas.
Mis.
Een studie die een groep kinderen volgde over 40 jaar laat zien dat het precies andersom is: de populaire kinderen verdienen gedurende hun loopbaan meer geld dan de nerds.
Volgens de Wall Street Journal is een verklaring dat popualire kinderen kennelijk in staat zijn sociaal het spel goed te spelen. Ze voelen situaties aan en weten hoe ze positief moeten opvallen. De nerds vertrouwen helemaal op hun kennis.
De onderzoekers raden scholen daarom aan om sociaal onhandige kinderen hulp aan te bieden. Want sociale vaardigheden blijken voor je latere inkomen net zo belangrijk - en mogelijk belangrijker - dan je leerprestaties.
Is ook iets dat ouders zich zouden kunnen aantrekken
Jaja, Steve Jobs, Paul Allen, Bill Gates & co hebben allemaal minder verdiend dat de popi figuren uit de klas.
Een enkel tegenvoorbeeld haalt nog geen statistiek onderuit. Sterker nog: als deze mega-verdieners meegeteld zijn bij de nerds, dan is het nog veel erger gesteld met de kansen van de gemiddelde nerd dan het lijkt uit deze gegevens. De mensen die je noemt, plus figuren als Zuckerberg zullen het gemiddelde voor de nerds behoorlijk omhoog trekken…
(in antwoord op IwanovKapotjeplov)Een beetje onderzoek rekent alleen niet in percentages maar in percentiel. Je laat dus de laagste 5% en hoogste 5% uit je beschouwing omdat dat weinig zegt over het gros vd mensen in een klas.
(in antwoord op André Somers)Waarschijnlijk zijn het wel de nerds die macro-economisch gezien de meeste waarde genereren. Ze profiteren er alleen niet zelf van. Het is dus uitkijken geblazen als we gaan proberen om van alle nerds ook vlot babbelende managers te maken. Iemand moet toch het echte werk doen, anders valt er voor al die praatjesmakers niets meer te managen.
Inderdaad, ze voeren de opdrachten uit die de niet-nerds (de werkgevers) ze geven.
(in antwoord op Dirk Zeeman)In de hedendaagse samenleving is het belangrijk om jezelf te profileren. “Whatever it takes.” Nerds, by design, missen die eigenschap. Ze specialiseren zich op zaken die ze interesseren en zien niet veel toegevoegde waarde in sociale vaardigheden.
Ja, ze zijn onmisbaar. Het internet, je mobiele telefoon, je laptop, zonder nerds waren ze er niet.
Maar geld zit niet in de techniek, het zit in management. Wil je veel geld verdienen, dan ben je als nerd of technicus niet bijzonder goed af. Het is de gave om te netwerken, bruggen te bouwen, politieke spelletjes te spelen en vooral jezelf voorop te stellen. “Doe wat goed is voor jezelf, niet per definitie goed voor het bedrijf”.
Je merkt ook dat wanneer een ‘nerd’ de overstap wilt maken, dit niet zonder slag of stoot kan. Zelf ben ik een stereotype ‘nerd’ (minus het leukoplast verbindings element bij de bril), maar investeringen om mijn sociale vaardigheden te verbeteren, lijken maar geen doorgang te vinden. Vreemd? Niet echt. Ik heb het spel ondertussen aardig door. En besloten dat ik het niet eens meer wil in het huidige klimaat. Hoe ik het management zie, past niet in de hedendaagse cultuur. Die tijd komt nog wel, maar men is er nog niet klaar voor. Ik wel!
Ik kan dit niet onderschrijven. De grootste nerd uit mijn middelbareschooltijd heeft nu een eigen bedrijf en is miljonair. Laatst kwam ik ook de paljas uit de klas weer tegen. Hij vervangt nu banden en uitlaten bij een bekende keten van low budget garages. Zijn maatje en side-kick is er niet meer. Die is uitbundig het uitgaansleven in gedoken, aan de drank en drugs geraakt en heeft uiteindelijk zelfmoord gepleegd.
Me dunkt dat de schaal loopt van autist aan de ene kant naar inhoudsloze flierefluiter aan de andere kant en dat in het onderzoek personen niet juist op deze schaal zijn geplaatst.
Het past in de tijdsgeest. Inhoudloos poopiejoopie gedrag voert de boventoon. Als Britt haar eigen talkshow kan krijgen en Jolanthe in een hollywood film kan komen weet je al genoeg.